Реклама / Ads
24| 4996 |08.11.2012 НОВИНИ

ВСС заседава по критиките на Цветанов по делото "САПАРД"

.
Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъжда днес правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор на Република България и да бъде открита процедурата за избора, след като Борис Велчев подаде оставка предсрочно поради назначаването му за конституционен съдия от квотата на президента.
 

Освен това членовете на съвета отново ще се опитат да формулират каква да е реакцията им срещу нападките на вътрешния министър Цветан Цветанов.

На извънредно заседание във вторник съветът се впусна в четири часов дебат какво трябва да е становището му по повод атаките на Цветанов към  съдиите, оправдали Марио Николов по делото САПАРД, както и тези, които са оправдали бившия военен министър Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров, припомня „Дневник”. В неделя пред БНР той попита риторично защо към говорителя на Еврокомисията не е бил зададен въпрос за оправдателната присъда на обвиняемия по делото "САПАРД" Людмил Стойков.

В крайна сметка ВСС по-скоро не успя да формулира дали становището да е "принципно" или да съдържа конкретни имена и отложиха гласуването на декларацията.

След като обсъдят правилата за избор на наследник на Борис Велчев, вероятно съветът ще открие процедура по избор на нов главен прокурор. Ако това се случи, кандидатури ще могат да бъдат излъчвани в следващите две поредни заседания. Велчев подаде оставка, след като президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването му за член на Конституционния съд.

В момента прокуратурата се оглавява от следовател - настоящият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов. Той получи подкрепата на 14 от членовете на съвета във вторник, въпреки възражението че той не е прокурор.
Заседанието ще се състои в заседателната зала в сградата на ВСС от 9:30 часа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5053 |05.11.2012 Цветанов предупреди за нови знакови разследвания и силни операции . 38| 5766 |30.10.2012 И Цветанов учуден от оправдаването на Цонев, Сантиров и Попов . 1| 5655 |30.10.2012 Апелативният съд в Пловдив заседава по делото за Черния Великден . 23| 6723 |29.10.2012 Цветанов подписа уволнението на Калинка Пенчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads