Реклама / Ads
6| 4151 |07.04.2015 НОВИНИ

Втора жертва при опит за кражба от ЧЕЗ за седмица

.
Мъж загина при нерегламентирано нахлуване в трафопост на ЧЕЗ вчера в столичния квартал „Младост“. Проверка установи, че мъжът е предизвикал късо съединение в съоръжението, в резултат на което се е разразил пожар. Без електрозахранване за около час са останали около 2000 клиенти на компанията.
 
Екип на ЧЕЗ констатира кражбата на метални ограждения и решетки, както и наличието на личен багаж на жертвата. Вероятно това не е било първото проникване на мъжа в трафопоста. При извършения оглед е установено, че всички брави и врати на съоръжението са в изправност, а влизането е осъществено чрез разрушение на тухлената стена и отваряне на вратата отвътре.

„Имаме ангажимент да проверяваме всички 17 хиляди трафопоста на територията, обслужвана от компанията, веднъж на 6 месеца и стриктно го спазваме. Съоръжението е било в изрядно състояние. Апелираме гражданите да проявяват будно гражданско съзнание и да подават сигнали при забелязани нередности и проникване в наши трафопостове. Необходими са и по-строги наказателни мерки. Само преди 4 дни друг мъж загина при опит за кражба на проводници на ЧЕЗ в района на село Гуцал, Самоков“, каза  Васил Василев, ръководител направление „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Проблемът с посегателствата на съоръжения от електроразпределителната мрежа е проблем не само на ЧЕЗ. Това е проблем с обществена значимост. Кражбите и вандализмът над енергийни съоръжения ощетяват крайните потребители, тъй като причиняват прекъсвания на захранването, чести аварии и повреждане на електроуреди, а все по-често застрашават човешкия живот и нормалното функциониране на държавата.

Въпреки безспорните материални и нематериални щети, които нанасят, подобни престъпления често остават ненаказани. През последните години почти няма ефективни присъди за кражба и увреждане на енергийни съоръжения, което е причина ЧЕЗ да призовава за по-строги наказателни мерки. Заплахата за невинни хора, а не само за извършителите на престъпленията, води до необходимостта от третирането на посегателствата над инфраструктурни обекти като престъпления срещу националната сигурност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4624 |05.04.2015 Преобърна се газка с 37 души. 25 ранени и 1 жертва! . 5| 4359 |03.04.2015 Мъж загина при опит за кражба на проводници на ЧЕЗ . 1| 4484 |03.04.2015 Втората „черна кутия” доказва, че Лубиц умишлено е свалил самолета . 5| 4912 |02.04.2015 Манолова: Т. Точкова има богат опит на всички нива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads