Реклама / Ads
3| 2389 |27.04.2023 НОВИНИ

Втори дубъл неуспешен: Депутатите отново не приеха правилника на Народното събрание

.
Източник: личен архив
Депутатите за втори ден не успяха да приемат Правилник за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС).

Вчера народните представители не успяха да гласуват докрай всички текстове от проекта на ПОДНС поради изчерпване на пленарното време. В крайна сметка те ще продължат да го разглеждат в петък, 28 април.

 

Депутатът "Възраждане" Петър Петров предложи удължаване на работното време на парламента до изчерпване на предложенията и приемането на правилника, но това не събра подкрепата на другите парламентарни сили.

 

В хода на дебата депутатите коментираха протоколирането на работата на комисиите и недостига на стенографи. 

 

Народните представители се съгласиха заседанията да започват в 9.00 часа, след като не приеха предложението на депутата Тошко Йорданов от ИТН пленарните заседания да са от 14.00 часа.

 

Протоколирането на работата на комисиите винаги е било изключително важна част от дейността на Народното събрание, отбеляза Петър Петров („Възраждане“). По думите му протоколите от комисиите са жизнено необходими на народните представители, които не членуват в тях, за да могат да ги прочетат и формират своето убеждение как да гласуват в пленарна зала.

 

"Безспорен факт е, че дейността на някои от комисиите на НС е изключително натоварена – с много точки в дневния ред, множество гости, с ожесточени дебати понякога", коментира той. Според него идеята да се правят промени, поне от 47-ото НС досега, в този член е свързана с липсата на стенографи.

 

Той допълни, че държавата е неглижирала обстоятелството, че на НС са му необходими стенографи и вследствие на този недостиг започват да се правят всякакви упражнения в правилника с оглед тази работа да се спести. 

 

Въпреки че правилният подход би следвало да бъде да се потърсят още стенографи, дори е имало практика допреди няколко парламента да се наемат външни стенографи, но, незнайно защо, тази практика е изоставена и стигаме до днешното предложение, което,най-общо казано, е да се прави аудио и видео запис, един съкратен протокол и до седем дни да се състави, незнайно от кого, един подробен протокол, който да бъде подписан от председателя и да бъден качен на сайта на НС, коментира той.

 

Искрен Митев („Продължаваме промяната – Демократична България“) каза, че стенографите някой път работят по 14, по 16 часа. Той отбеляза, че опитът, който правят в момента, е да облекчат по някакъв начин работата на тези хора. Трябва ли невъзможността на държавата да създава кадри да пада на плещите на едни хора, които работят по 14 часа на мизерни заплати, попита Митев, цитиран от БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2376 |27.04.2023 Депутатите с втори дубъл да завършат правилника на НС . 5| 2642 |23.04.2023 Доц. Наталия Киселова: Не пречи президентът да проведе втори рунд консултации . 12| 2641 |23.04.2023 Тома Биков: Ако няма правителство с първия мандат, няма да има и с втория . 3| 2698 |21.04.2023 Компромисът в рецептата за кабинет: ГЕРБ да подкрепят втория мандат, а ПП да не слагат ярки фигури

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads