Реклама / Ads
15| 5411 |25.04.2013 НОВИНИ

Втори хвърли оставка на Плевнелиев, чака се трети

.
Източник: Булфото
Нова оставка в екипа на президента Росен Плевнелиев. Секретарят по отбрана и сигурност, Васил Маринов, е подал молба за напускане на „Дондуков” 2. От администрацията на “Дондуков” 2 потвърдиха и обясниха, че Маринов е поискал да прекрати трудовото си правоотношение по “лични причини”.
 
Очаква се Плевнелиев, който вчера бе на посещение в Дания, да издаде указ за освобождаването на секретаря си. Маринов е бивш кадър на МВР, НСС и ДАНС, а от 2009 г. до влизането му в президентството е бил пълномощен министър в посолството на България в Брюксел и офицер за връзка със спецслужбите на Белгия, Люксембург, Германия и Франция и структурите за сигурност на НАТО и ЕС.


Това е втората оставка в екипа на Плевнелиев с дежурния мотив “лични причини” в последно време. На 9 април от “Дондуков” 2 поиска да си тръгне началникът на кабинета на държавния глава и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Тогава той обясни, че причината е захващането му с нов проект, за който обаче не пожела да говори. Йовчев отрече оставката му да е свързана с политика, макар че се появиха различни версии. Една от тях бе, че от президентството е имало теч на информация към определени политици. Идеята е била оставката да бъде обявена след парламентарния вот. Официално до средата на май Йовчев е в отпуск.

Очаква се в скоро време да пхоследва трета оставка – на ген. Стоимен Стоименов, който е съветник по сигурността. Мотивът би могъл да е възрастов, тъй като генералът е над 70-годишен. От друга страна той бе атакуван, че дълги години е бил политически офицер в армията и е останал на работа въпреки деполитизацията на войската. Присъствието на Стоименов смущавало партньорите от НАТО, откъдето се издават допуските до секретна информация в пакта.

Анализатори се шегуват, че скоро в президентството щели да останат само гвардейците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 148| 7587 |25.04.2013 М. Найденов хвърли бомба: Целият МС знаеше, че ни подслушват и следят . 1| 5674 |23.04.2013 Само за месец морето изхвърли 7 мъртви делфина в Бургас . 21| 6725 |20.04.2013 Мира Радева пред „Дер Щандарт“: Борисов подаде оставка типично по мъжки . 6| 5165 |20.04.2013 Задържаха втория заподозрян за атентата в Бостън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads