Реклама / Ads
3| 4850 |02.02.2015 НОВИНИ

Вучков: МВР няма да допусне мародерство в евакуираните села

.
Веселин Вучков
Полицията прави всичко възможно, за да предотврати мародерствата в селата, в които бе извършена евакуация. Това каза тази вечер във Варна министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той припомни, че в четири села в областта днес близо 300 души бяха изведени от къщите им, тъй като язовир "Цонево" прелива и има опасност от разлив на река Камчия.
 
Хората са настанени при близки, в детски градини и училища. Осигурено им е всичко необходимо. Вучков посочи, че е абсолютно задължително всички да спазват указанията на държавните и общинските органи.

Министърът на околната среда Ивелина Василева допълни, че по данни на НИМХ предстоят нови валежи, но те ще са с обеми от по 5-10 литра на квадратен метър и не биха причинили големи щети. Тя посочи, че нивата на реките в страната са високи, притоците към тях са силни и в долните течения, особено на Тунджа, Марица и Арда, има опасност от разливи. Ако са допуснати нарушения при управлението на язовир "Камчия" в Бургаска област, ще бъдат наложени санкции, каза още министърът.

Тя посочи, че взетите мерки във Варненско с евакуиране на хора от селата са превантивни и целят да не се допускат жертви и да се ограничат щетите. Василева посочи, че има нужда от почистване на коритата на реките и средства могат да бъдат осигурени по няколко линии. По думите й през новия програмен период чрез оперативна програма "Околна среда" ще бъдат осигурени 120 милиона лева за управление на риска от наводнения.

Двамата министри допълниха, че все още не е ясен размерът на щетите, нанесени от наводненията в страната през последните няколко дни.
Веселин Вучков каза, че през февруари предстои първото за тази година заседание на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, след което ще започне разпределение на средства в помощ на засегнатите райони. Очаква се утре следобед да прелее язовир "Тича" в Шуменска област, допълни областният управител на Варна Стоян Пасев. Той уточни, че след като стане ясно как ще се отрази това на нивото на река Камчия, ще бъде взето решение дали евакуираните хора от четирите села ще могат да се върнат по домовете си. Във Варна двамата министри се включиха в заседанието на Областния кризисен щаб. По-късно тази вечер те ще посетят Цонево, за да се срещнат с евакуираните хора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5112 |02.02.2015 Кутев: БСП няма управленски провали от 1997 г. насам . 4| 4845 |01.02.2015 Влакът София - Карлово дерайлира, няма пострадали . 4| 5258 |31.01.2015 Дончев: Държавата няма да помогне на всички пострадали при бедствието . 7| 6049 |31.01.2015 Миков: Няма да омажем с кал и перушина вътрешната опозиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads