Реклама / Ads
0| 5913 |28.02.2012 НОВИНИ

Взривяват ледената тапа на река Дунав

.
Днес до обед ще започнат контролирани взривове на ледения запор, който се е образувал в румънския участък на река Дунав.
 


Това съобщи кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, позовавайки се на информация от кмета на Кълъраш Николае Драгу. Така ще се отпуши течението и ще бъдат предотвратени наводнения по двата бряга на реката.

От вчера насам са водени поредица от разговори. Последният е от тази сутрин, в който Драгу е уведомил силистренския градоначалник за предстоящите действия. Контролираните взривове ще се извършат от румънски военизирани части на около 40 км по течението на Дунав, недалеч от град Черна вода.

Нивото на река Дунав при Силистра продължава да се покачва. Към този час то е 649 см - с 15 см повече от вчера. През нощта ледоходът се е раздвижил за 2 часа и е спрял. Сега отново е тръгнал, съобщиха от местното представителство на Морска администрация.

В района на Айдемирската низина нивото на водата леко е спаднало, показват наблюденията на денонощните дежурни групи. Снощи е завършило възстановяването на 10-метров разрушен участък от дигата Сребърна - Айдемир с чували, напълнени с пясък.

 

В неделя вечерта ледовете, които сковаха напълно река Дунав край Силистра, започнаха да се пропукват, тръгнаха надолу по течението и разрушиха пристанището в града. Само за едно денонощие нивото се покачи с около 2 метра и острите като стъкло ледени блокове са почти над кея. Всички понтони са намачкани, а някои и отнесени по течението. Мостове от железопътни релси са сгънати като пластелин. Привързващите съдовете въжета са прерязали всичко по пътя си - дървета, парапети и стълбове. Грамадните ледени парчета откъснаха от брега туристически кораб и патрулния катер на Гранична полиция и бяха отнесени като детски играчки надолу по течението. За щастие екипажите не са пострадали.


Девет товарни конвоя, които дни наред бяха блокирани в ледовете на румънския бряг срещу Силистра, са със сериозни поражения.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6120 |13.02.2012 Дунавска България пред екокатастрофа? . 0| 5014 |11.02.2012 Лед скова Дунав при Силистра . 7| 5217 |08.02.2012 Лед скова Дунав, корабите блокирани . 12| 6057 |02.02.2012 Строим и 3-ти, и 4-ти мост над Дунав

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads