Реклама / Ads
1| 4644 |08.01.2016 НОВИНИ

Взривовете в Париж - произведени в апартамент в Брюксел

.
Белгийските разследващи смятат, че експлозивите, използвани при нападенията в Париж на 13 ноември, може да са били произведени в апартамент в Брюксел, в който полицията е открила в началото на декември следи от взривни вещества и отпечатъци на издирван терорист.
 

От федералната прокуратура в Белгия съобщиха, че при акция на 10 декември в апартамент в област Схарбек, североизточно от центъра на Брюксел, са били открити три ръчно направени жилетки за самоубийствени атентати, следи от експлозиви и отпечатъците на издирвания нападател от атентатите в Париж Салах Абдеслам – брат на един от участниците в атентата.

 

Белгийският в. „Де Щандаарт“ посочва, че според разследващите, експлозивите впоследствие са били прикачени към колани за самоубийствени атентати в парижки хотел преди началото на нападението. Според прокуратурата, която разследва белгийската връзка в парижките нападения, апартаментът в Схарбек е бил нает с фалшива самоличност, която може да е била използвана от човек, който вече е задържан във връзка с атентатите. Откритията, обявени днес, подсилват предположенията, че парижката трагедия, поне частично е била организирана в Белгия. При своите акции в апартамента властите са открили и отпечатъци на Салах Абдеслам. За него се знае, че е напуснал Париж, но местоположението му към момента остава неизвестно.

 

Според „Де Щандаарт“, разследващите смятат, че отпечатъците показват, че Абдеслам е използвал апартамента като убежище след нападенията, въпреки че не е ясно за колко време той е останал там. Белгийските медии тази седмица съобщиха, че според полицията не е изключено двама души да са контролирали нападенията на 13 ноември чрез изпращане на есемеси от Белгия, съобщава БГНЕС. Миналият месец прокуратурата се обърна за помощ към обществеността за залавянето на двамата мъже, които са пътували с Абдеслам до Унгария през септември, използвайки фалшива самоличност под имената Самир Бузид и Суфияне Каял. Същата фалшива самоличност на Суфияне Каял е била използвана, за да се наеме апартамент в малък белгийски град, който се предполага, че също е бил използван като убежище. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4583 |07.01.2016 Мъж с бомба убит от полицаи в Париж . 1| 4942 |31.12.2015 Без новогодишни тържества в Париж, Лондон, Брюксел, Москва . 0| 4481 |29.12.2015 Убит в Сирия е близък до мозъка на атаките в Париж . 0| 5060 |16.12.2015 Стрелба в Париж, кола опитала да влезе във Военния музей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads