Реклама / Ads
29| 6107 |08.06.2023 НОВИНИ

Washington Post: Контраофанзивата на Украйна започна

.
Дългоочакваното настъпление набира скорост
”Украинската армия започна дългоочакваното контранастъпление срещу окупационните руски сили, откривайки решаваща фаза във войната, която трябва да доведе до възстановяване на териториалния суверенитет на Украйна и запазване на подкрепата на Запада в нейната битка срещу Москва“, съобщава The Washington Post.
 

Както пише изданието, украинските войски в сряда вечерта засилиха атаките си на фронтовата линия в югоизточната част на страната, според множество лица от въоръжените сили на страната, в значителен натиск към окупираната от Русия територия.

 

Четирима военни, включително офицери, са говорили при условие за анонимност, тъй като не бяха упълномощени да обсъждат публично развитието на бойното поле.

Според информацията на американския вестник, в редиците на украинските части са специализирани щурмови части, въоръжени със западни оръжия и обучени по тактиката на НАТО.

 

Washington Post отбелязва, че руските военни блогери също съобщават за тежки боеве в района на Запорожие, част от фронтовата линия, която отдавна се смяташе за вероятно място на новата украинска кампания. Нанасяйки разрязващ удар на юг през равните полета на Запорожие, силите на Киев биха могли да прережат т.нар. "сухопътен коридор“ между континентална Русия и Кримския полуостров, прекъсвайки ключови руски линии за доставки.

 

Украинският президент Володимир Зеленски посети части от южната област Херсон в четвъртък, обиколи засегнатите от бедствие райони и разговаря с евакуирани хора, след като щетите на язовир Каховка причиниха опустошителни наводнения и оставиха много без дом.

 

Изданието припомня думите на украински официални лица през последните дни, че няма да направят официално съобщение, че контранастъплението е започнало и че нито едно действие няма да отбележи началото му.

 

Валерий Шершен, говорител на обединения пресцентър на силите за отбрана на таврийското направление на ВСУ, който обхваща голяма част от източната и южната линия на фронта, потвърди "повече активност“ в Запорожка област, но добави, че "не би казал, че това е нещо голямо. В района на Запорожие украинските сили като цяло "все още са в отбранителна операция“, заяви Шершен в интервю за The Washington Post.

 

Той описва "малки контраофанзивни дейности“ от местен мащаб, по-специално битката за Велика Новосилка, село в Донецка област точно на изток от Запорожска област.

 

Руснаците, добави той, са засилили обстрела си в района на Запорожие в очакване на възможна украинска атака. Очаква се офанзивата да се развие в течение на месеци и ще послужи като основен тест на ръководена от Съединените щати стратегия за подготовка на украинските сили с най-съвременните тактики за водене на война.

 

Отделно в материал на Washington Post се отбелязва, че "пейзажът на войната обаче се промени фундаментално от миналата година. Има няколко причини тазгодишните усилия да не се окажат лесно повторение на контраофанзивите за Украйна от 2022 г. – за добро или за лошо“, визирайки успешните действия на ВСУ в Харковска и Херсонска области, където успяха да отвояват хиляди квадратни километри територия от руснаците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4855 |04.05.2023 Военният коментатор Дани Иванов: Украйна е навлязла в нов етап на контраофанзивата си . 11| 11158 |01.05.2023 Военният министър на Украйна: Готвим контраофанзивата, с японско оръжие ще блокираме руските дронове . 0| 3114 |16.12.2022 Мъск спря акаунтите в Twitter на репортери от CNN, The New York Times и The Washington Post . 0| 3048 |21.09.2022 Говорителят на украинското МО: Мобилизацията в Русия няма да спре контраофанзивата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads