Реклама / Ads
18| 3665 |27.09.2024 НОВИНИ

Членство в НАТО, никакво прекратяване на огъня, отхвърлянето - "ужасна мисъл". Какво знаем за плана на Зеленски за победа?

.
Володимир Зеленски
Украинският президент Володимир Зеленски представи плана за победа на американския си колега Джо Байдън в Белия дом на 26 септември - потенциално ключов момент в дългогодишната сага за подкрепата на Вашингтон за Украйна.
 

Зеленски, който е на посещение в САЩ тази седмица, заяви, че планът има за цел да принуди руския президент Владимир Путин да сключи справедливо мирно споразумение, като увеличи огневата мощ на Украйна и ѝ даде предимство две години и половина след пълномащабното нахлуване на Русия. Зеленски не е уточнил публично как ще се постигне това.





Ето какво знаем досега...


Времето

 

Съобщението, че Киев подготвя план за победа, дойде в момент, когато Украйна набра скорост след изненадващото си нахлуване в руската Курска област. Провежданата в момента операция, първото значително нахлуване на руска територия след Втората световна война, беше значителен удар за Кремъл и Путин.

 

Тя изложи на показ неспособността на Русия да защити собствената си територия и постави под въпрос така наречените „червени линии“ на Путин, целящи да възпрат западните съюзници на Украйна от засилване на доставките на оръжие. То също така показа на поддръжниците на Украйна, че Киев все още може да изземе инициативата на бойното поле.

 

Освен че ще се възползват от инерцията на операцията в Курск, събитията в САЩ също могат да бъдат важен фактор за стремежа на Киев да представи плана - президентските избори в САЩ през ноември, които могат да върнат бившия президент Доналд Тръмп в Белия дом и да застрашат подкрепата на САЩ за Украйна.


Съдържанието

 

Фините детайли на плана все още не са оповестени публично. Очаква се в него да бъдат разгледани военни, политически, дипломатически и икономически стратегии.

 

Източник, близък до Зеленски, заяви пред „Kyiv Independent“ миналата седмица, че целта му е „да създаде такива условия и такава атмосфера, че Русия повече да не може да игнорира мирната формула и мирната среща на върха“.

 

Но някои елементи вече са разкрити. Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак по-рано тази седмица заяви, че поканата за присъединяване към НАТО е част от плана.

 

Според информацията, получена от „Kyiv Independent“ на 22 септември, Украйна ще поиска членство в НАТО в рамките на месеци, а не на години.

 

В речта си пред Съвета за международни отношения в Ню Йорк Ермак заяви също, че планът за победа от пет точки включва както дипломатически, така и военни компоненти.





„Също така призовах нашите партньори да пренебрегнат заплахите на Русия за ескалация“, каза той.

 

Един от елементите, които със сигурност ще бъдат включени в плана, е одобрението на САЩ и други съюзници Украйна да използва оръжия с голям обсег, включително ракети, предоставени от Запада, за насочване на военни обекти дълбоко в Русия.

 

Киев отдавна настоява за премахване на ограниченията, тъй като това би позволило на Украйна да унищожи летищата, от които излитат руски самолети, за да атакуват украинската гражданска инфраструктура, както и да деградира руската противовъздушна отбрана.

 

Знаем и едно нещо, което няма да бъде включено в плана - частично прекратяване на огъня.

 

След като германска медия съобщи за обратното, Зеленски лично опроверга това твърдение.

 

„Няма и не може да има никаква алтернатива на мира, никакво замразяване на войната или каквито и да било други манипулации, които просто ще преместят руската агресия на друг етап“, заяви Зеленски във вечерното си обръщение на 18 септември.


Как се развиха събитията досега?

 

Първите доклади не са твърде положителни.

 

Белият дом е обезпокоен, че в плана на Зеленски липсва ясна стратегия за победа срещу Русия, съобщи Wall Street Journal (WSJ) на 25 септември, като се позова на американски и европейски официални лица.

 

Някои служители, запознати с контурите на плана, заявиха, че той се фокусира твърде много върху искането на повече оръжия и премахването на ограниченията за удари с ракети с голям обсег.

 

„Не съм впечатлен, в него няма много нови неща“, заяви един от високопоставените служители пред WSJ.

 

Служителите на Белия дом са обезпокоени, че планът на Зеленски не предлага ясни, изпълними стъпки, които Байдън да подкрепи през оставащите му четири месеца на поста, съобщи WSJ.

 

Американски и европейски служители заявиха пред WSJ, че части от плана остават недоразвити и че исканията, свързани с оръжията, са най-конкретни и подробни.







Какво ще се случи, ако Байдън отхвърли плана?

 

„Това е ужасна мисъл“, каза Зеленски, когато му бе зададен този въпрос от The New Yorker в интервю, публикувано на 22 септември.

 

„Това би означавало, че Байдън не иска да сложи край на войната по начин, който лишава Русия от победа“, каза той.

 

„И в крайна сметка бихме имали много дълга война - невъзможна, изтощителна ситуация, която би убила огромен брой хора. При това положение не мога да обвинявам Байдън в нищо“, добави Зеленски.

 

„Kyiv Independent“, преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2166 |27.09.2024 7 пострадали при катастрофа в Прохода на Републиката . 2| 2165 |27.09.2024 Русия уби трима и рани десетки в Измаил, където живеят много българи . 1| 2161 |27.09.2024 Литва: Украйна трябва да използва свободно западните ракети срещу Русия . 3| 2185 |27.09.2024 Главният дронаджия на Хизбула е бил убит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads