Реклама / Ads
6| 2587 |29.05.2024 НОВИНИ

Зеленски: Русия се опитва да подкопае международната подкрепа за Киев

.
Украинският държавен глава Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
Украинският държавен глава Володимир Зеленски предупреди, че е много важно международната общност да не се умори от войната в Украйна, съобщиха световните агенции.
 

Същевременно Белият дом увери, че администрацията на САЩ не се стреми към ескалация на конфликта в Украйна под каквато и да е форма. Руските удари срещу украински градове продължават, съобщава се за загинали и пострадали хора. 

 

Русия се опитва да подкопае международната подкрепа за Киев, особено чрез кампании за дезинформация, категоричен бе Зеленски на пресконференция в Лисабон. 





"В противен случай няма да има справедливост, светът ще бъде променен от хора като Путин", смята президентът.

 

Предвижда се на първата среща на върха за Украйна в Швейцария да бъдат изготвени подробностите по три точки от Формулата за мир на украинския президент, а по-късно тези документи да бъдат предадени на Руската федерация. 

 

На въпрос защо за срещата са избрани само три от точките от Формулата за мир - ядрената безопасност, продоволствената сигурност и връщането на депортираните и пленените - Зеленски е отговорил, че "са искали да намерят тези точки, които не разделят Украйна с останалия свят, даже с тези, които имат балансирана позиция и не подкрепят изцяло страната." Глобалната среща на върха за Украйна ще се проведе в Швейцария през юни.





Френският държавен глава Еманюел Макрон и топдипломатът на ЕС Жозеп Борел вчера станаха поредните западни политици, изказали подкрепа за предложението на Киев да се позволят удари срещу военни цели във вътрешността на Русия. Киев твърди, че няма друг начин да се отбранява от атаки с дронове, ракети и артилерия от руски погранични райони.

 

Към момента Съединените щати не изпълняват искането на Украйна, посочи говорителят на Белия дом Джон Кърби.





"Наясно сме с интереса на президента Зеленски. Няма промяна в политиката ни към този момент. Не окуражаваме и не позволяваме използването на доставени от Съединените щати оръжия за удари на руска територия", коментира той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2642 |29.05.2024 В АЕЦ "Козлодуй" ще бъде отбелязано внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на централата . 0| 2603 |29.05.2024 И днес не забравяйте чадърите. Очакват се дъждове и градушки на места . 8| 2553 |29.05.2024 Тленните останки на цар Фердинанд се завръщат в България . 4| 2718 |29.05.2024 ISW: Информационната война на Кремъл продължава на всички фронтове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads