Реклама / Ads

17| 14878 |28.02.2012 НОВИНИ

Wikileaks: Корупцията в България – всеобхватна и безнаказана

.
Корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, практически безнаказана, част от обществото. Това пише като извод в доклад си за България от 2008 г. американската частна разузнавателна фирма STRATFOR, наричана още "Сенчестото ЦРУ", публикуван днес от Wikileaks, който може да се види и на партньорския сайт у нас "Биволъ".

 
Разузнавателната фирма поддържа и периодически обновява типови документи с комплексни критерии за оценка на страните, обект на инвеститорски интерес.

 

SRM-докладите на STRATFOR се състоят от 7 части: Престъпност, Терор и Въстания, Политическа и регулационна среда, Международно напрежение, Неправителствени организации, Профсъюзи, Природни бедствия.

 

Проучването на STRATFOR, изготвено през 2008 г. за България, представлява въпросник с оценки по точкова система. То е актуализирано за последен път през юни 2009, преди последните парламентарни избори. Цялостното впечатление от него е, че става дума за страна с инфраструктура от Третия свят, държавно устройство в полза на бюрократи и корумпирани политици, без гражданско общество, завлядяна от мафията, но и с някои достойнства: не е в състояние на международна или гражданска война и не е огнище на тероризъм и земетресения.

  

Най-шокиращите данни за България от този доклад се отнасят до графата “Престъпност”.

От нея потенциалният инвеститор научават следното:

- организираната престъпност е инвазивна и играе голяма роля в правителството и бизнес операциите.

- сигурността в пристанищата е нулева. Мафията владее портовете и ги ползва постоянно за контрабанда и други престъпления, които не се докладват и остават без противодействие.

- сигурността по пътищата и железниците е отчайваща - контрабандата и други престъпления не се докладват и няма противодействие.

- кражбите на карго са чести, включват насилие и са значителен проблем за прекъсването на веригата на доставките.

- корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, виртуално безнаказана, част от обществото.

- организираната престъпност контролира изцяло веригата за доставки;

- чуждестранните компании са редовна мишена за организираната престъпност. Поне веднъж месечно те са жертва на рекет, негативни пиар кампании, физически нападения срещу компанията и нейните служители.

Политическата и регулаторна рамка се характеризира с относителна политическа стабилност, но и с повсеместна бюрокрация. Наблюдават се внезапни кампании на гласовит икономически национализъм, свободни интерпретации на законите, преференциални принуди за фирмите, слаба централна власт и произвол от страна на местните власти.

Присъединяването към ЕС не е променило картината, отчита обобщаващият документ. Това, че са приети промени в законите, не означава, че ще бъдат приложени - смята анализаторът на STRATFOR и дава негативна тенденция в тази част на проучването.

Добри новини за инвеститорите има в графите за тероризма и въстанията. България не е обект на терористични нападения, които могат да повлияят на гладката работа на бизнеса. Умерен е рискът от природни бедствия (наводнения по Дунав и слаб риск от земетресения).

От профсъюзите не могат да се очакват особени проблеми. Влиянието им в бизнеса е умерено, а икономическото и политическо влияние на синдикатите и слабо. Стачките са рядкост и протичат без насилие. Профсъюзите са сговорчиви и предпочитат да се договарят и да лобират. Законите за синдикалната дейност са направени "от правителството и за правителството". Намалява броят на работниците, които членуват в синдикати.

Неправителствените организации също са беззъби, без влияние върху решенията на правителството и законодателите в областта на корпоративната политика.

Добре е оценена и международната стабилност, липсата на конфликти и военни действия със съседни страни, но инфраструктурата за импорт/експорт и енергийните доставки получава голяма черна точка, заради липсата на независимост и на резервни мощности. Проблем са и лошите комуникации по море, реки, пътища и железопътен транспорт.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 19| 5994 |23.02.2012 МЗХ: България не е продавала дърва на борсата . 114| 9421 |23.02.2012 Огнян Донев: Сред 20-те на най-богатите съм в България . 53| 6671 |22.02.2012 Л.Павлов: "България днес" не спазва етичния кодекс . 26| 5019 |21.02.2012 Световната банка: Нараства бедността в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ