Реклама / Ads
18| 3138 |31.08.2024 НОВИНИ

WSJ: Атаката на Курска област шокира Путин и изненада дори украински военни. Ген. Сирски обърна хода на войната

.
Ген. Сирски
Планът на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски срещу офанзивата срещу Курска област на Русия изненада не само руснаците, но и украинските бойци, пише The Wall Street Journal.
 

Дословно издание пише: "Генерал Олександър Сирски направи важни изводи от предишната контраофанзива на Украйна и запази в тайна плана за навлизане на територията на Руската федерация. В края на юли той събра висши офицери на тайна среща, на която разкри дръзкия план за обръщане хода на войната.

 

На тази среща Сирски заявил, че украинската армия ще промени кардинално развоя на събитията, влизайки в територията на Русия, което не се е случвало от Втората световна война.

Един от участниците, началникът на щаба на 61-ва механизирана бригада, подп. Артьом Холодкевич, заявил, че е бил шокиран.

 

Изданието подчертава, че смелата операция изумява Русия.  Украинските войски бързо преодоляват слабата гранична отбрана и бързо налагат контрол над около 100 града и села в района на Курск в Русия.

"Офанзивата обезкуражи и обърка руския президент Владимир Путин, повдигна бойния дух на украинците след година изморителна отбранителна война и показа на САЩ и другите партньори, че Украйна може да се бори и да побеждава", пише още WSJ.

 

Същевременно изданието подчертава, че успехът на операцията в крайна сметка ще се определя от редица фактори:

 

- Дали ще доведе до дългосрочни победи или до големи руски загуби на бойното поле,
- Да спечели политически дивиденти и увеличаване на военната подкрепа от САЩ и техните съюзници?
- Украйна да извоюва важни  позиции при бъдещи преговори с Русия.

 

WSJ отбелязва, че сега - в четвъртата седмица - офанзивата продължава да набира скорост, въпреки че Русия е изпратила подкрепления.

 

Според украинските военни най-малко 2000 руски войници са притиснати към реката, а многократните опити на Русия да построи временни мостове са провалени.

В отговор на пристигането на украинците в Курска област принуди Русия да изтегли хиляди войници от други позиции, за да може все пак да даде някакъв отпор. Руски войски обаче продължават да напират към Покровск, считан от Москва за важен логистичен център.

 

Световни експерти одобряват плана на ген. Сирски, като казват, че Украйна трябва да използва този "жокер" и да промени хода на войната.

"Украйна не може да си позволи просто да отдели време, като прехвърли повече хора на защитната линия. Постоянно трябва да се вземат решения за приоритетите, където можете да поемате рискове и да се удря там", коментира бившият командващ на американската армия в Европа ген. Бен Ходжис.

 

WSJ пише, че Украйна сега използва напрежението в Русия, за да нанася удари в руския тил. Също и да създаде буферна зона, както заяви президентът Зеленски.

"Украйна използва нови тактики и оборудване, като спечели предимство, а руската отбрана се оказа по-слаба от очакваното. Русия е беззащитна дори срещу хеликоптери и малки дронове", заключава изданието.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2188 |31.08.2024 Руски хеликоптер с 22 души на борда е изчезнал в Камчатка . 5| 2586 |31.08.2024 "Няма прошка за вашите убийци". Руският удар по Харков уби 18-годишната художничка Вероника Кожушко . 0| 2280 |31.08.2024 Защо е полезно да спим до по-късно през уикенда? . 6| 3868 |31.08.2024 Евростат: Българи и румънци нямат пари за едноседмична почивка извън дома

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads