Реклама / Ads
0| 2973 |07.07.2022 НОВИНИ

WSJ: Руската тайна мрежа за кражба на украинско зърно

.
Войната в Украйна заплаши света от продоволствена криза. Киев обвинява Москва за тоновете блокирано зърно, а освен това се появиха обвинения, че Русия краде пшеница и я изнася за други държави. Разследване на ”Wall Street Journal” прихвана таен канал за контрабанда на пшеница и показва как Русия тихо е институционализирала кражбата на стотици хиляди метрични тонове зърно от окупираните от Кремъл райони в Украйна.
 

Сателитна снимка от пристанището в Севастопол, Крим, от 21 май показва тежкотоварни камиони и закотвен кораб, които прекарват украинско зърно за държави в Близкия Изток. Руски войник, шофирал един от камионите тогава, разказва пред WSJ подробности за пътя на украинското зърно - проста схема с малко спирки. 

 

Вчера стана ясно, че Украйна е поискала от Турция да провери три кораба, плаващи под руски флаг, които са акостирали в Турция, след като са пътували от главния зърнен терминал на Крим в Севастопол през април и май и са притиснали Анкара. Смята се, че те са превозвали крадено зърно от окупирания от Русия Херсон. Именно тези три кораба са цитирани в разследването на WSJ.

 

Журналистите са проверили публикации в Telegram, сателитни снимки, данни за движението на кораби и купища документи. Освен това от WSJ са интервюирали и хора, които са били замесени в схемата. 

 

Основният път за краденото украинско зърно тръгва от източната част на страната - от Камянка-Днепровска, където се намира един от най-големите зърнени складове в региона. WSJ са се добрали до доказателства на най-малко 15 руски камиони, които транспортират зърно от там от началото на месец май. На снимки от камерите за видеонаблюдение се виждат покрити товарни камиони с нарисувани букви Z и без регистрационни номера. Недалеч от депото на друга снимка, която циркулира в социалните мрежи, се вижда опашка от същите тези камиони.

 

Същата схема била приложена и в Бердянск. 

 

Ето и цялото разследване:




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3104 |07.07.2022 Шведският доброволец Анди Палома: Руската армия я бива да изнасилва и бомбардира . 0| 2949 |05.07.2022 Майки и обикновени граждани осигуряват руската армия вместо военното министерство . 0| 3305 |03.07.2022 Мирчев: Руското разузнаване и шпионска мрежа са достигнали до върховете на държавата ни . 0| 3035 |03.07.2022 Тагарев: Руската пропаганда продължава поне 150 години у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads