Реклама / Ads
0| 3091 |07.06.2022 НОВИНИ

Русия: Мариупол и Бердянск са готови да изнасят зърно. Киев да разминира водите си

.
Русия завзе големи части от бреговете на Украйна за близо 15 седмици война и нейните военни кораби контролират Черно и Азовско море, блокирайки износа на украински селскостопански продукти и повишавайки цената на зърното.
 

Украйна и Западът обвиняват Москва, че използва доставките като оръжие. усия обвинява за ситуацията това, което според нея са украински мини, и международните санкции срещу собствената си икономика.

 

Азовско море е по-плитко от Черно море и неговите пристанища са достъпни само за по-малки плавателни съдове. Основното украинско пристанище Одеса остава блокирано.

Повече от 20 милиона тона зърно са заседнали в Украйна в очакване на доставка, а украинският президент Владимир Зеленски каза, че това може да нарасне до 75 милиона до есента.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че Украйна все още трябва да разминира крайбрежието си, за да се осъществи износ на зърно.

 

"Това ще позволи на корабите, след като бъдат проверени от нашите военни, за да се уверят, че не носят оръжия, да влязат в пристанищата, да товарят зърно и с наша помощ да продължат към международни води“, посочи Песков.

 

Украйна обвини Русия в кражба на жизненоважни зърнени доставки - твърдения, които държавният секретар на САЩ Антони Блинкен нарече "достоверни" - докато Москва казва, че западните санкции са виновни за ситуацията, която заплашва да предизвика световна продоволствена криза.

 

Организацията на обединените нации работи по планове с Киев и Москва как да възобнови износа на зърно от украинските пристанища, като Турция вероятно ще осигури военноморски ескорт, за да осигури безопасно преминаване от Черно море. Руският външен министър Сергей Лавров ще посети Турция в сряда, за да обсъди предложенията.

Шойгу каза също, че руските сили са възстановили железопътния трафик в Южна и Източна Украйна и са започнали да доставят товари до Мариупол, Бердянск и Херсон.

Създаването на така наречения "сухопътен коридор“ между Русия и Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г., е основна част от стратегията на Русия от началото на нейната офанзива.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3136 |06.06.2022 УНИАН: Мариупол е под карантина заради страх от холера . 0| 6657 |02.06.2022 Украински контраатаки в Северодонецк, партизански взривявания на кораби в Бердянск . 0| 3279 |25.05.2022 „Град на призраците“: 22 хиляди души са загинали в Мариупол . 0| 3429 |21.05.2022 Русия обяви пълна победа над ”Азовстал” и Мариупол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads