Реклама / Ads
34| 7317 |05.02.2020 НОВИНИ

Забраната на САЩ е за съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов и семейството му

.
Съединените американски щати обявиха кой е българинът, на когото се забранява да влиза на територията на страната заради корупция. От изявление на държавния секретар Майк Помпейо стана ясно, че това е съдията от специализирания съд Андон Миталов.
 

Това е съдията, който пусна обвинения в шпионаж шеф на русофилите Николай Малинов да отиде в Русия и да получи орден от президента Владимир Путин. Само няколко часа преди  да вземе приза, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска Инспекторатът на ВСС да провери спецсъдия Андон Миталов.

 

Освен Миталов Помпео оповестява имената на неговата съпруга - Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова. Съдията беше обект на разговори и между премиера Борисов и президента Тръмп в САЩ, именно заради случая с пуснатия Малинов.


.
Снимка: Съдия Андон Миталов

 

Публикуваме изявлението без редакция:

 

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", заяви Майк Помпейо.

 

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.
 
Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.
 
Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб."

 

Посолството на САЩ публикува пояснение за цитирания раздел от Закона за бюджетните разхохди. Ето какво гласи то:

 

Какво казва Раздел 7031 (c) от разпоредбите на Държавния департамент за борба срещу клептокрацията и в защита на правата на човека в годишния законодателен акт за бюджета на Държавния департамент? Раздел 7031 (c) предвижда, че в случаите, когато държавният секретар разполага с достоверна информация, че чуждестранни длъжностни лица са били замесени в сериозна корупция или грубо нарушение на правата на човека (GVHR), тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати."

 

Какво означава да се определи чуждестранно длъжностно лице като замесено в сериозна корупция или грубо нарушение на правата на човека? Процесът се основава на доказателства, уредени от американския закон, като се отдава пълно внимание на надлежния законов ред. Както посланик Мустафа заяви в интервюто си за Нова телевизия: „Това е само първото име, но ще има и други. Впоследствие ние ще разгледаме целесъобразността да приложим също глобалния закон „Магнитски“ и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, ние трябва да имаме доказателства. Върховенството на закона е много важно за нас. Когато имаме такива доказателства, тогава огласяваме имената. Този първи случай е много ясен случай и затова решихме да действаме бързо, за да покажем, че сме сериозни в намерението си да бъдем добри партньори в тази борба с корупцията. Посолството на САЩ в София подкрепя усилията на България да защити независимостта и суверенитета си от зловредно влияние.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3948 |28.01.2020 Съдът отмени забраната на Полфрийман да напуска страната . 1| 4273 |06.01.2020 Специализираният съд отказа да отстрани от длъжност кмета на Несебър Николай Димитров . 1| 5146 |10.12.2019 Забраната е вдигната, строежите на къмпинг ”Арапя” продължават . 4| 4673 |22.11.2019 Забраната за купуване на земеделска земя в България ще отпадне, но само за европейци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads