Реклама / Ads
8| 5013 |07.06.2014 НОВИНИ

Задължителното гласуване остава Орешарски на власт?

.
Източник: Булфото
Ходът на Сергей Станишев за задължителното гласуване раздвои мненията на юристите. Според действащи конституционни съдии въвеждането на задължителния вот трябва да се извърши с промяна в конституцията, защото гласуването е формулирано като право, а не като задължение на гражданите.
 

Това би осигурило още най-малко 4 месеца живот на кабинета "Орешарски" - процедурата за ремонт на основния закон е сложна, пише "Преса". Предложението за промяна се разглежда от парламента не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му. Смята се за прието, ако за него са гласували не по-малко от 180 депутати на три гласувания в различни дни. Ако инициативата събере по-малко от 180 гласа, но не по-малко от 160 гласа, тя се поставя за ново разглеждане не по-рано от два месеца и не по-късно от пет. При ново разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от 160 депутати.

"Не е нужна промяна в конституцията, за да се въведе задължително гласуване. Достатъчно е едно тълкуване на Конституционния съд, че избирателното право е особено право, което трябва да бъде активно упражнявано, за да се спазва принципът на демократична държава", смята обаче проф. Емилия Друмева, бивш конституционен съдия. Друмева не изключва въвеждането на санкции за нарушаване на задълженията. Например може да се запишат глоби, а по примера на Белгия и Аржентина - дори лишаването на гражданите за известен период от правото да заемат държавна служба.

Конституционалистите се разграничиха от мнението на Лютви Местан, че за задължителния вот трябва да се свика Велико народно събрание. "За подобна промяна не е нужно ВНС", заяви бившият конституционен съдия Станислав Димитров. Той също смята, че е достатъчно задължението да се въведе само в Изборния кодекс, без корекции в основния закон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4883 |06.06.2014 Партиите губят 300-400 000 симпатизанти заради задължителното гласуване . 51| 4929 |06.06.2014 Волгин: Задължително гласуване? Тъпа идея . 99| 8247 |06.06.2014 Местан контра на Станишев: ДПС няма да подкрепи задължителното гласуване . 15| 5214 |06.06.2014 А.Гълъбов:Позицията на БСП за задължително гласуване е фалшива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads