Реклама / Ads
44| 20134 |05.01.2010 НОВИНИ

Задържаха Маргините и Сако за убийството на Боби Цанков

.
Районът на инцидента е отцепен от полиция
Полицията арестува Красимир и Николай Маринови - братята Маргини. Задържан е и Стефан Бонев-Сако. Това каза градският прокурор Николай Кокинов, цитиран от Дарик радио. Полицията и ГДБОП задържа тримата във връзка с убийството на Боби Цанков.
 
"И аз научавам от телевизията, гледам и не мога да повярвам. Не съм се чувал с тях", каза за frognews.bg адвокатът на Маргините Людмил Рангелов. Пред сайта ни той определи тази акция като показност и изрази съмнения, че клиентите му са свързани с този случай. "Гледам и се чудя", завърши адвокат Рангелов.

Малкият Маргин е бил задържан от полицията в района на парк-хотел „Москва". Тримата са откарани в ГДБОП за разпити. От там те ще бъдат транспортирани до ареста на Националната Следствена служба.

Спецакция на полицията и ГДБОП бе проведена последователно в централния офис на застрахователната компания „Булинс" в столичния квартал „Лозенец" и в хотелския комплекс „Царско село" в Симеоново. И двата са собственост на братята Маргини. Спецченгетата нахлули в „Булинс" към 16.30 ч. и търсели двамата братя за арест. Малко преди акцията обаче от полицията изтекла информация и те били предупредени. Спецчастите напуснали сградата след броени минути. От там се отправили да ги търсят в комплекса „Царско село".

Според източници от разследващите вероятно братята Маргини ще бъдат обвинени в поръчителство на убийството на Боби Цанков. Според източници на Дарик скандалния радиоводещ е получавал големи суми пари от Маргините. По тяхно лично разпореждане,човек от „Бул Инс" му ги е предавал всеки път срещу записи на заповед.

Източници, запознати с оперативната обстановка, твърдят, че убийството на Цанков не е свързано с книгите му за подземния свят, а с преразпределението на наркопазара в София.

Заподозрени има, но още няма доказателства, за да пристъпим към повдигане на обвинения, заяви по-рано днес пред журналисти градският прокурор Николай Кокинов, часове след разстрела на бившия тв водещ Боби Цанков в столицата. Работи се по три версии за убийството, каза още градският обвинител.

Скандалният радиоводещ Боби Цанков бе прострелян смъртоносно днес. Убийството стана в района на храма „Света Неделя” около 12,30 часа. 15 гилзи са намерени на мястото на стрелбата – това съобщи Николай Кокинов, градски прокурор на София.

Стреляно е повече от 15 пъти от упор с пистолет с калибър 9 милиметра. Цанков в последно време често е посещавал сградата на Съдебната палата, коментира Николай Кокинов, като каза, че радиоводещият е бил в палатата по „професионални поводи”. Кокинов не коментира дали убийството е свързано с медийни публикации и разкрития на скандалния радиоводещ.

Няма данни Боби Цанков или негови близки да са получавали заплахи за живота си. Това коментираха още пред журналисти градският прокурор на София Николай Кокинов и началникът на СДВР Валери Йорданов.

Едно от пострадалите лица, което е с по-леки наранявания, се разпитва. Другият по-тежко пострадал е регистриран преди трийсетина години за измами, уточни Валери Йорданов. Той е с прякор Куция. Йорданов посочи, че се провеждат разпити на обитаващите офиси в сградата, пред която е застрелян Цанков. Издирват се и камери, които може да са заснели убийството. Проверяват се лица за алиби или съпричастност към случая, каза още той. “Нагло е, но ние ще бъдем твърди”, заяви още директорът на столичната полиция.

„Неприятен инцидент. Предстои да се съберем на работно съвещание при главния прокурор", каза министър Цветанов.

Тялото на убития бе вдигнато към 17,30 часа, като остана в хода повече от 5 часа.

„Боби Цанков е в обектива на вниманието на службите от доста дълъг период от време. Инцидентът е изключително неприятен, убийството е публично и нагло”. това заяви за frognews.bg бившият вътрешен министър и депутат от БСП Румен Петков. Според него, на този етап няма нужда от коментари, а трябва експертите от МВР да бъдат оставени да си свършат работата.

Може би е трябвало той да бъде по-предпазлив, след като е имал оплаквания и заплахи към него, коментира Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър. Според него МВР трябва да проследи всички версии за убийството и да се работи много по-мащабно и организирано предвид на големия обществен интерес към това покушение.
Паралел между убийствата на Георги Стоев и Боби Цанков не може да се изключва. „Подобно на Георги Стоев и Боби Цанков написа една книга за представителите на престъпния всят. Отделен е въпросът доколко представените факти отговаряха на истината, но все пак това са допирните точки между двамата”, каза бившият вътрешен министър.

По непотвърдена от МВР информация двама мъже са открили стрелба по  групата на Цанков, който е бил с още двама мъже, за които се предполага, че са му били охрана. Те са се движели пеша по бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Самуил". Смъртоносният изстрел е застигнал мишената до входа на кооперация, в съседство до която има оптика.
Според източници в МВР Боби Цанков е бил убит, отивайки при адвокат Лъчезар Таков, чиято кантора е в същата кооперация.
Нападателите са се оттеглили веднага след стрелбата без да бягат. Освен убития,  приятелите му са ранени. Откарани са незабавно във ВМА, има опасност за живота им. Стрелбата е била целенасочена, а мишената е бил Боби Цанков, казаха криминалисти.
От ВМА потвърдиха, че единият от ранените е 24-годишен мъж. Той е с две огнестрелни рани - в шията и едната предмишница. Другият прострелян  е 48-годишен мъж, и има нараняване в лявата тазобедрена става като проектилът на куршума се е спрял непосредствено до кожата откъм гърба. Има засегнати два прешлена.

 До сега срещу Цанков са правени два неуспешни атентата за убийство, а през последните месеци стана популярен с медийни изяви за живота на убити босове на мафията. През миналата година излезна и книгата на Цанков „Пряка линия с подземния свят”. Тогава срещу него бяха отправени заплахи за убийство от Стефан Бонев, известен като Сако. Тогава Соко бе арестуван, но на 17 ноември м.г. Софийски районен съд пусна от ареста, спрягания за наркобос срещу 1000 лв.

С медийните си изяви журналистът атакуваше и друг подземен бос - Димитър Вучев - Демби.

Срещу Боби Цанков се водят дела за измами, като една от жертвите е оцелялата при стрелба бизнесдама Ваня Червенкова. Тя била завлечена с 50 000 лева. След разстрела на Георги Стоев, който пишеше романи за мутрите, това е вторият показно убит журналист в България.

Една от последните медийни изяви на Цанков бе в началото на ноември в предаването "Горещо" на Венета Райкова. Два пъти са правени опити за медийни атаки и пускане на компромати срещу бившия главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов. Сензационно разкри тогава скандално известният радио-водещ Боби Цанков.



Полиция охранява района

От ефира той свидетелства, че на два пъти било разговаряно с него да разпространят в медиите материали срещу Борисов, като за това му е обещавана огромна сума.

Първият път поръчката дошла от взривения в бронирания си мерцедес на „Цариградско шосе” в София контрабандист Иван Тодоров – Доктора. Цанков отказал да участва и ръководи компроматната война, но малко по-късно тайнствен мъж му определил среща пред дома му. Пристигнала черна лимузина с дипломатически номер. Радио-водещият се качил в нея и разбрал, че е на сръбската дипломатическа мисия. Тайнственият домакин в мерцедеса се оказал синът на бившия сръбски президент Свободан Милошевич – Марко. Той му предложил много пари и отново поискал Цанков да поеме организирането на медийни атаки срещу Бойко Борисов, но той отказал. Според Цанков синът на Милошевич бил влязъл нелегално в страната ни. Той бил много близък на Иван Доктора, а двамата имали общ бизнес в Сърбия.

Боби Цанков, който също бе преди време мишена на атентат, а преди това бе набеден, че е поръчал опита за убийство на бизнес дамата Ваня Червенякова разкри, че пернишкият бандит Райко Кръвта е тайнственият килър, направил опит да убие от засада софийския си конкурент Антон Милтенов – Клюна. Тогава Клюнът бе тежко ранен на терасата, на офиса си докато пиел кафе, но оцеля. Преди да се свлече Милтенов, който бе обявен от МВР за наркобос номер едно на София видял стрелеца. По думите му мъжът бил с черни дрехи и със светли, дълги чупливи коси.. Той свидетелства в „Горещо”, че с Клюна са били съдружници в радио „Вива”.

Мълвата в столичния ъндърграунд сочеше като изпълнител на убийството небезизвестният Златомир Иванов Баретата. Опитът за убийството на Клюна е и едно от обвниниета срещу Баретата, заради което от месеци е в ареста. Навремето Клюна твърдял пред съдружника си Цанков, че Баретата няма нищо общо с атентата, но така му било изгодно да се говори в обществото. Милтенов даже обяснил, че по-късно с Райко Кръвта се сдобрили и подхванали общ бизнес в търговията с дрога. За да изкупи вината си Кръвта даже му оставил бонус печалбата от една сделка.

Днес част от героите на предаването „Горещо” - Райко Кръвта, Клюна и Доктора са мъртви, но Цанков разкри, че по негови показания в момента прокуратурата и следствие разчитат следите на едни от знаковите убийства през последните години.



Няма да се учудя, ако убийството на Боби Цанков е вид отмъщение към този, който е съдействал на полицията. Това заяви пред “Всеки ден” адвокат Павел Чернев, който бе депутат в 40-ото НС. Той бе категоричен, че Цанков се е опитвал да бъде в услуга на полицията и правосъдните органи. “Аз ще съм последният, който ще тълкува това убийство като провал на полицията. По-скоро като основание да пипат още по-здраво”, смята Чернев. Самият той няма предположение кой стои зад убийството на скандалния радиоводещ, но го е предупреждавал, че копае надълбоко и най-приятелски го съветвал да внимава. Писанията на Цанков обаче определя като “щуротии” и “улични бандитски истории”, от които вече не се вълнува.

Ваня Червенкова каза, че е разстроена от случилото се и съжалява за смъртта на Цанков. Пред БТА тя заяви, че е предвиждала подобно нещо заради острите изказвания на Боби Цанков в публичното пространство. Той отправяше тежки обвинения срещу хора, които едва ли биха тръгнали да го съдят и мисля, че точно там трябва да се търси причината за това престъпление, каза Червенкова.

Бизнесдамата посочи, че след тежки съдебни битки е успяла да осъди Боби Цанков за измама, но заради чистото си съдебно минало той не е попаднал в затвора. Червенкова каза, че срещу него са водени и други наказателни производства. В отговор на въпрос дали смъртта на радио- и телевизионния водещ не е свързана именно с ужилени от него хора, Червенкова каза, че е изключено хора, които са завели срещу Цанков дела да се опитат да го убият./frognews.bg

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5137 |23.12.2009 Внесен е обвинителен акт за убийството на Стоян Балтов . 1| 4703 |15.12.2009 Задържаха 52-годишен педофил в Търновско . 10| 5277 |15.12.2009 Задържаха въоръжени апаши в центъра на София за 12 стека цигари и 500 лв. . 12| 7660 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads