Реклама / Ads
3| 3044 |15.06.2021 НОВИНИ

Заев идва в София. Надява се да се разбере с България при следващото правителство

.
Зоран Заев Източник: БГНЕС
Няма нито план Б, нито алтернатива на ЕС. Самото приближаване към ЕС означава европеизация на Северна Македония. Ние не искаме да бъдем членове заради самото членство в ЕС, а заради европеизацията на страната, която ще се осъществява чрез отваряне и затваряне на преговорни глави и ще доведем Европа в Северна Македония. Това каза македонският премиер Зоран Заев в интервю за МИА по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел, предава БНР.
 

Той заяви, че си пожелава на 22 юни да няма вето от страна на София и Съветът по общи въпроси на ЕС да излезе с решение за официален старт на преговорите. Ако все пак не се стигне до решение, поне може да приключат дискусиите и да се чака политическо правителство в България.

 

„На 11 юли имат избори, след което ще се сформира политическо правителство, което ще продължи и в крайна сметка ще намери решение. Това може да бъде направено и през септември, октомври или декември тази година. Важно е гражданите да са наясно с реалността, а тя е, че наистина не сме далече, нито проблемът е нещо особено. Аз често казвам, че е смешен, но проблемът е, че няма парламент и няма политическо правителство, затова е проблем вземането на решение”, подчерта премиерът.

 

Той обяви, че в рамките на тези усилия до края на тази седмица ще посети София.

 

Ако не бъде постигнато решение, ще бъде направена стъпка, благодарение на която ще се намери решение с политическото правителство.

 

„До края на тази седмица ще направим официално посещение в София, където с президента Радев, с премиера Стефан Янев и с техните министри ще седнем и ще разгледаме всички подробности”, допълни Заев.

 

Той подчерта за пореден път, че не се преговаря за македонската идентичност и език. Очаква Скопие и София да решат всички въпроси, които са част от пътната карта на секторното сътрудничество между двете държави, интензитета на заседанията на комисията и на базата на португалското предложение, което категорично защитава македонския език и идентичност, да се намери решение, тъй като то е достатъчна основа за осъществяване на стъпка напред.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2961 |15.06.2021 Пеканов: Парите по Плана ва възстановяване не са застрашени. Идват до края на годината . 6| 3227 |14.06.2021 Заев очаква крачка напред след разговорите с Радев в Брюксел . 7| 7280 |06.06.2021 Аламанов: Пак сме в тъп филм на абсурдите. Но идват избори . 5| 3127 |02.06.2021 2012 "Александровска" отчита последен положителен резултат. После идва Ангелов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads