Реклама / Ads
7| 4086 |29.07.2021 НОВИНИ

Заев покани България в “мини-Шенген” и призова да има правителство, за да продължат преговорите

.
Зоран Заев Източник: БГНЕС
Македонският премиер Зоран Заев покани България в така нареченият “мини-Шенген” - инициативата “Отворени Балкани”. От Скопие Заев заяви, че очаква сформирането на кабинет, за да могат двете страни да продължат преговорите за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.
 

“Пожелавам на България наистина да сформира правителство. Това е добре за България и за българския народ и разбира се за региона. Добре е и за Северна Македония. Вече казахме, че след като бъде сформирано правителство, ще продължим да говорим, докато не намерим решение. И тъй като ние и нашите граждани сега ще можем да преминаваме само с личните си през границите, ще си обменяме ресурси за управление на бедствия, те могат да се присъединят, ако искат. Защото това са Балканите. Въпреки че са държава -членка на ЕС, защо не. Затова изпращам това като съобщение, че нашият регион е малък, трябва да си сътрудничим, да си помагаме, преди всичко в името на нашите граждани, и разбира се да продължим да се интегрираме, защото това е от полза и за нашите граждани“, отговори Заев на въпрос дали очаква придвижване след изборите в България, пишат от Агенция “Фокус”.

 

Заев присъства на Регионалния икономически форум в рамките на инициативата заедно със сръбския президент Александър Вучич и премиера на Албания Еди Рама. Тримата обявиха нова регионална инициатива, която да покаже, че държавите от Западните Балкани могат да си сътрудничат и да вземат решения самостоятелно. 

 

Поканата на Заев идва на фона на една друга новина - приетата днес в македонския парламент резолюция, внесена от ВМРО-ДПМНЕ. С нея бяха определени “червени линии” в преговорите с България. Документът бе приет почти единодушно. Дали ще извади преговорите между София и Скопие от задънената улица обаче не е ясно.

 

ФрогНюз припомня, че до тук се стигна след решението на България да наложи вето върху преговорната рамка за присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. По този начин на практика София стопира приоритетите на блока за разширяване на влиянието в региона Западни Балкани. Като мотиви бяха посочени нерешените исторически спорове, а РСМ бе обвинена в нарушаване на подписания през 2017 г. Договор за добросъседство. Проблем е и антибългарската реторика в Скопие и репресиите срещу българските граждани в западната ни съседка. Според критици в Брюксел обаче този аргумент не е бил достатъчно добре артикулиран пред Европа и в този смисъл е останал неразбран. 

 

Преди няколко дни служебният външен министър Светлан Стоев посочи, че включването на българите в Конституцията на Република Северна Македония би помогнало за решаването на споровете между двете държави. Заев обаче постави ултиматум - това може да се случи само, ако РСМ врезе в ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3940 |29.07.2021 Илияна Йотова: България час по-скоро трябва да има своето редовно правителство . 6| 5267 |29.07.2021 Парламентът на Северна Македония прие декларация за „червените линии“ с България . 23| 6095 |29.07.2021 „Има такъв народ“: „Демократична България“ наруши джентълменското си споразумение . 40| 26168 |28.07.2021 Мустафа Карадайъ изля цялата злост на ДПС върху ”Демократична България”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads