Реклама / Ads
3| 3939 |29.07.2021 НОВИНИ

Илияна Йотова: България час по-скоро трябва да има своето редовно правителство

.
Илияна Йотова Източник: БГНЕС
Час по скоро трябва да направим всичко възможно, взаимно, за да има редовен кабинет с мандата на политическа сила на парламентарна група. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически въпрос.
 

България час по-скоро трябва да има своето редовно правителство, каза Илияна Йотова като допълни, че за нея не е много добра ситуацията, в която имаме едновременно служебен кабинет, назначен от президента и парламент, законно избран от българските граждани в една парламентарна република.


Президентът беше безкрайно толерантен, много дни вече бяха дадени за консултации, очакваме, че ще бъде предложен министър-председател в най-скоро време, който да предложи състав на кабинет, като преди това президентът ще връчи мандата, посочи Илияна Йотова.


На въпрос за позицията, разпространена вчера от прессекретариата на държавния глава, вицепрезидентът Йотова определи като последно напомняне към политическите партии, че трябва да си свършат работата. Изборите отдавна отминаха, вече е конституирано Народното събрание, имаме победила партия, която носи отговорността да поеме първия мандат, каза Йотова.


Илияна Йотова заяви още, че президентът е готов да връчи мандата за правителство във всеки един момент, тъй като е готов да изпълни своето конституционно правомощие. Само че, задаваме въпроса, дали партията, спечелила тези избори е готова вече с името на бъдещия министър-председател, защото той трябва да дойде да му бъде връчен този мандат. В момента, в които те покажат и кажат публично "Да, ние сме готови с това", президентът ще го връчи, но дори и това да не стане, смятам, че президентът Радев в следващите дни ще покани "Има такъв народ", за да им връчи мандата, коментира Илияна Йотова. Според вицепрезидента Йотова, това е въпрос на няколко дни. Тя не изключва вариант връчването на мандата да стане и утре, стига ИТН да са готови.


На въпрос дали смята, че ИТН бавят процедурата, защото не искат да съставят кабинет, вицепрезидентът каза, че няма такова впечатление.


Попитана за изострената комуникация между ИТН и двете партии на протеста, вицепрезидентът коментира, че когато в една страна има много нови участници като парламентарно представени политически формации, консултациите винаги са по-дълги, преговорите - по-тежки, защото всяка една трябва да изпълни обещанията, които е дала на своите избиратели. Старите партии с дълъг парламентарен живот донякъде познават себе си, допълни Йотова. По думите на вицепрезидентът обаче толерансът е бил даден достатъчно много дни и ако има действително пресечни точни в интересите, в политиките, в приоритетите, няма нищо по-добро да бъде даден старт на цялата процедура.


На въпрос за обвиненията, отправени от "Има такъв народ" в парламента днес към служебния финансов министър Асен Василев, вицепрезидентът Йотова каза, че всичко това подлежи на доказване и от двете страни. Това за мен беше новина, предполагам, че когато президентът е направил своя служебен кабинет и е избрал своите министри, той е направил своите проучвания, посочи още Илияна Йотова.


Вицепрезидентът отговори на журналистически въпроси преди участието си в церемонията по награждаването на лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина в София, предаде БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5267 |29.07.2021 Парламентът на Северна Македония прие декларация за „червените линии“ с България . 23| 6095 |29.07.2021 „Има такъв народ“: „Демократична България“ наруши джентълменското си споразумение . 40| 26168 |28.07.2021 Мустафа Карадайъ изля цялата злост на ДПС върху ”Демократична България” . 0| 3127 |28.07.2021 Опасни горещини в цяла България, градусите скачат до 39°
Реклама / Ads