Реклама / Ads
6| 5267 |29.07.2021 НОВИНИ

Парламентът на Северна Македония прие декларация за „червените линии“ с България

.
В сянката на срещата за инициативата „Отворени Балкани“, или "мини Шенген“ народните представители в парламента на Република Северна Македония приеха Резолюцията, внесена от ВМРО-ДПМНЕ, за определяне на червените линии в преговорите с България. Резолюцията беше приета почти единодушно - с 95 гласа „за“, само с един въздържал се и без гласове „против“.
 

Този резултат беше очакван, след като СДСМ подкрепи Резолюцията, която затвърждава историческите възгледи на Скопие в контекста на българската блокада за евроинтеграцията на югозападната ни съседка, съобщава още скопското издание „Независен“, цитиран от "Фокус".


С приетата от Събранието резолюция, правителството се задължава да спазва червените линии в преговорите със София за преодоляване на българската блокада за започване на преговорите за присъединяване с ЕС. В Скопие твърдят, че с този документ ще изведат преговорите с България на различно ниво, защото двете страни ще имат зад гърба си решенията на парламентите.


Депутатът от парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунски, обяснявайки необходимостта от приемане на проекторезолюцията, заяви, че при пълен консенсус за приемането й народните представители имат възможност да проявят силно единство, готовност за рационален диалог и компромис и ясно изразена воля за ускоряване на европейската перспектива и укрепване на държавния и национален суверенитет на страната.


„Македонската идентичност и език са безспорна реалност за нашия народ. Те са нашето наследство от предишните поколения и наследство за бъдещите поколения. Ето защо с тази Резолюция искаме да сложим край на постоянно присъстващите тенденции на отричане на волята на хората и на преговори без граници по теми и дилеми, които принадлежат към вековете на далечното минало“, каза Муцунски.


Той посочи, че Резолюцията дава на македонската дипломация солиден инструмент в ръцете , с който на международната сцена отговорно ще се грижи за пълната защита на македонската идентичност, традиции, етнокултурна идентичност, колективна цялост, общ икономически живот и наратива за принадлежността към определено географско пространство.


„Това са нашите червени линии, това е, което никой не е имал или ще има мандат да прекрачи. Чрез това дело поставяме семката, от която ще се издегне засегнатата гордост на нашите граждани, нация и държава“, добави политикът.


Координаторът на парламентарната група на СДСМ Йован Митрески заяви, че Резолюцията е приемлива за социалдемократите, но с приетото изменение, което въвежда конституционното наименование Република Северна Македония, за да бъде в съответствие с Конституцията.


„Македонският език, македонската идентичност и македонската уникалност са международно признати и потвърдени, вписани в нашата лична карта в ООН. Нашите международни позиции са ясно определени и не знам колко пъти са били повтаряни публично - за македонската идентичност, македонския език, за македонската уникалност, не е имало, няма да има и никога няма да има преговори. Просто не е възможно да се договори това, което е неоспорим факт. Днес за целия свят ние сме македонци, които говорят македонски“, каза Митрески.


По думите му, въпреки че публично са заявили позициите си, че македонският език и идентичност не се договарят, те са подкрепили Резолюцията, за да се прекратят лъжите за националното предателство на СДСМ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3498 |27.07.2021 „Има такъв народ“: Парламентът не е фабрика за закони . 1| 5585 |26.07.2021 Бойко Ноев: Търговията за правата на българите в РС Македония срещу членство в ЕС е неморална . 0| 3666 |22.07.2021 Президентът Радев: Очаквам прекратяване на дискриминацията на българите в РС Македония, ако иска в ЕС . 4| 3480 |09.07.2021 Eвропарламентът обсъжда усвояването на евросредства у нас заради санкциите по ”Магнитски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads