Реклама / Ads

 

12| 2861 |27.07.2021 НОВИНИ

„Има такъв народ“: Парламентът не е фабрика за закони

.
Източник: БГНЕС
Идеята на „Има такъв народ“ парламентът да не заседава всяка седмица все още не е отправена като официално предложение за промяна в правилника за работата и дейността на Народното събрание, предаде БГНЕС.

Според „Има такъв народ“ предложението парламентът да не заседава всяка седмица, а на отделни сесии, ще доведе до възможност депутатите да обърнат по-голямо внимание на задълженията си в парламентарните комисии, където се прецизират законовите текстове, а от там и да се повиши качеството на законодателните актове. Промяната ще даде възможност и да се превърне практиката депутатите да делегират гласа си на своите колеги по време на заседанията на комисиите, поради невъзможност да присъстват на всички, а лично да участват в гласуването на отделните текстове.

 

„Ако няма съгласие, няма как да тръгнем да правим нещо напук и на инат. Важно е парламентът да работи качествено, това не е фабрика за закони“, посочи от своя страна Виктория Василева от ИТН.

 

На въпрос на БГНЕС ще повиши ли качеството на законотворчеството тази идея, Виктория Василева отговори: „Категорично ще го повиши. Не смятам, че сегашната система дава възможност внимателно и качествено да се оглеждат всички закони – нови и поправки в стари закони. Парламентът се е превърнал в конвейер за производство на закони. По-добре да приемете един закон на седмица, но да знаете, че този закон ще е качествен“.

 

По сега действащия правилник парламентът провежда пленарни заседания три дни в седмицата – от сряда до петък, а които продължават от 09.00 до 14.00 часа. През останалото време заседават комисии, както и народните представители имат възможност да се срещат с хора от избирателните си райони.

 

„По-скоро не бихме подкрепили такова предложение“, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ за идеята да бъде променен ритъма на работа. „Нека все пак да чуем мотивите на колегите, които го предлагат“, допълни той.

 

Подкрепа за идеята бе изразена от ДПС, от „БСП за България“ призова за намиране на най-добрият баланс, така че работата на законодателния орган да бъде ползотворна.

 

Новият правилник на парламента вече ще предвижда и законите задължително да минат през процес на предварително обществено обсъждане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 8| 2659 |25.07.2021 Последна консултация в търсене на подкрепа за бъдещ кабинет. „Има такъв народ“ се среща с ДПС . 1| 2494 |25.07.2021 Иван Иванов, БСП: Срещата с ”Има такъв народ” даде добра посока за продължаващи разговори за кабинет на промяната . 30| 2822 |24.07.2021 ”Има такъв народ” започна срещата си и с БСП . 9| 2836 |23.07.2021 ”Има такъв народ” и ”Демократична България” се затвориха на ”четири очи”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ