Реклама / Ads
7| 3177 |19.05.2021 НОВИНИ

Заев очаква помощ от САЩ за „несъществените“ проблеми със София

.
Зоран Заев Източник: БГНЕС
Проблемите между София и Скопие били „несъществени“, а в разрешаването на конфликта Република Северна Македония очаква помощ от най-мощните западни правителства, включително новата администрация на президента Джо Байдън. Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред Politico, цитиран от БГНЕС.
 

Той отхвърли идеята на европейския комисар по разширяването Оливер Вархели за отваряне на преговорите за членство с Албания, като същевременно се забавят тези със Северна Македония. Според него Германия, Словакия и Гърция са сред тези, които ясно са заявили, че не споделят мнението на унгарския комисар.

 

„Има ясно послание срещу разединяването и се надявам, че България ще го възприеме“, заяви Заев.

 

Премиерът предположи, че Вархели може да се е опитвал да подтикне Северна Македония и България да постигнат споразумение за справяне с възраженията на София.

 

„Винаги вярвам в добрите намерения и вярвам, че той е искал да окаже натиск върху нас и България да намерим решение, ако е възможно“, каза още той.

 

„От наша страна се надяваме и най-мощните западни правителства, включително новата администрация на президента Джо Байдън, да помогнат за разрешаването на конфликта“, добави Зоран Заев и предупреди, че ако няма пробив, процесът на разширяване ще бъде замразен поне година и половина, докато се провеждат избори в България и в големите сили на ЕС Германия и Франция.

 

Според него Република Северна Македония е положила големи усилия да осигури членството си в големи западни политически организации - дори е променила името си от Македония, за да завърши десетилетия спор със съседна Гърция. Тази промяна е позволила на страната да се присъедини към НАТО, но „ЕС все още не е изпълнил обещанието си за преговори за членство“.

 

„Толкова много жертви. И след това ЕС не направи нищо? Това е проблем. Ние показваме повече европейски ценности и европейски маниери, отколкото ЕС“, каза Заев в интервюто, проведено при посещението му в Атина миналата седмица в края на европейско дипломатическо турне.

 

По думите му ЕС „нанася удар по репутацията на Балканите“ и ще загуби още повече позициите си срещу съперничещи сили, ако скоро не започне преговори за членство с неговата страна и Албания.

 

Разочарованието от ЕС в региона се усложнява и от изоставането на блока в предоставянето на коронавирусни ваксини на балканските си съседи, което ги кара да се обърнат за ваксини към Русия и Китай, каза още той.

 

„Много от очакванията на нашите граждани не са оправдани и поради това евроскептицизмът се увеличава“, каза Заев.

 

Според него невъзможността за започване на преговори ще засегне не само страната му и Албания, но и по-широкия регион на Западните Балкани, който сега е заобиколен от членове на ЕС и е бил сцена на поредица от войни през 90-те години, когато Югославия беше разкъсана.

 

„Ако не се види, че ЕС изпълнява обещанията си в региона, това ще даде и по-малко стимул на Косово и Сърбия да разрешат различията си в подкрепяните от ЕС преговори и ще направи по-малко вероятно Босна и Херцеговина да се справи с реформите, необходими за преговорите за собственото ѝ членство“, аргументира се той.

 

„И ако продължава забавянето по пътя на региона към ЕС, се отваря повече място за други сили, каза Заев, визирайки Русия и Китай.

 

По отношение на ваксините той заяви, че правителството му е платило политическа цена за доверието в солидарността на ЕС.

 

„Ваксините закъсняха“, обясни премиерът на РСМ. „Чакахме толкова дълго и хората търсеха отговорност от мен. Беше наистина неприятна атмосфера."

 

Правителството на Заев е настоявало месеци наред да се придържа към ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата на ЕС, но в крайна сметка то е избрало преговори с Китай и дарения от Сърбия.

 

Първата пратка за Северна Македония от ЕС чрез системата COVAX за международно споделяне на ваксини стигна до Скопие по-рано този месец, лично доставена от комисар Вархели.

 

Заев отбеляза, че по-голямата дистанция на сръбския президент Александър Вучич от ЕС и НАТО му дава гъвкавост да действа по-бързо.

 

„Вучич бързо се обърна към Русия и Китай за ваксини и страната му изпреварва съседите си и голяма част от Европа при използването на ваксини.

 

Въпреки всички неуспехи, Заев заяви, че е оптимист, че ЕС може бързо да възстанови загубените позиции.

 

„Разочарованието, което се появи през последните пет до шест месеца, може да бъде възстановено със силно послание за разширяване за онези страни, които го заслужават, а Северна Македония и Албания наистина заслужават да направят следващата стъпка“, заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2921 |18.05.2021 Часове преди матурите служебният просветен министър очаква добри резултати . 44| 4346 |17.05.2021 Заев зове Радев и правителството: Покажете, че сте европейци и ни дайте шанс . 23| 3443 |15.05.2021 Очаквано ”Воля” на Марешки с две ръце за обединение на патриотите . 18| 3082 |13.05.2021 Зоран Заев: Комично е! България сама си измисли проблема с нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads