Реклама / Ads
11| 4780 |04.05.2015 НОВИНИ

Загуби за стотици милиони заради празниците

.
Празничните почивни дни и тази година костват на бизнеса стотици милиони загуби – изчисляват от Търговско-промишлената палата.
 

Девет дни – толкова са и тази година официалните празници. Половината от тях се събират още този месец, както и през април. В една от фирмите за маркетингови проучвания обаче Великденските и майските празници не важат – тук се почива, когато може и най-вече когато работата е свършена.

 

“Това, което беше миналата година от 1 до 6 ние продължаваме да работим защото ние обслужваме клиенти в Европа и Щатите и Русия, те не спират да работят като нас щото ние имаме Гергьовден примерно и е много хубаво 6 дни да ни няма на работа”, разказа пред БНТ Елена Онбрайт, директор на фирма за маркетингови проучвания.

 

Фирмата на Елена е сред едни от най-ощетените откъм почивни дни – просто защото процесът тук не секва. Работи се основно с американски и азиатски клиенти, а те почиват далеч по-малко от нас.

 

“Аз знам, че звучи цинично, но това, което идва като заплати това е труд, който ние сме успели да продадем навън и ако ние решим да си почиваме 6-7 дни това означава, че тази работа няма да дойде при нас, а ще отиде примерно в Индия. И кво става, искаме високи заплати ама …те не се печатат”, получава Онбрайт.

 

За да търпят по-малки загуби персоналът във фирмата работи на две смени. Разходите за труд по време на официални празници, обаче, са поне двойно повече, отчитат от Търговско-промишлената палата.

 

Според грубите сметки на работодателската организация един ден се равнява на 96 милиона лева по-малко постъпления в държавната хазна. Пари, които трудно се наваксват, въпреки съботите, определени за отработване.

 

Все пак има и печеливши от сливането на почивни дни. Примери за това са туризмът и търговията, които повишават приходите си именно като разчитат на дългите работни “паузи”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 4999 |01.05.2015 Мерджанов: Милиони хора ще демонстрират своята солидарност на 1 май . 0| 4874 |24.04.2015 Тагарев: Армията загуби своето лоби . 42| 5846 |23.04.2015 Стотици поискаха оставката на Вежди Рашидов на протест . 8| 5076 |23.04.2015 Само във Фрог: МВР загуби US милиони за топшпиони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads