Петък, 20 Октомври 2017, 15:17
Frognews
2| 2607 |23.12.2016

Захариева: Евроодитът иска повече отчетност от Цацаров

.
Екатерина Захариева
Засилване на отчетността на гл. прокурор пред НС и обществото, както и независимост на шефа на националното следствие от обвинител №1. Това са част от препоръките на европрокурорите, които направиха независим анализ на дейността на прокуратурата у нас и изразиха мнение, че главният прокурор трябва да поема отговорност за действията на подчинените му по ключови дела.
По думите на министър Екатерина Захариева пред БНТ изводите и препоръките в доклада са към доста институции и тя се надява да се направи наистина обективен анализ на доклада. Всички, към които са насочени препоръките трябва да обсъдят кое е добре за нашата система, кое е в страни от посоката, към която сме тръгнали. "Надявам се да направим обективен прочит, защото всеки го чете в части от изреченията, чуват се противоположни мнения. Но това е мнение на прокурори. Те са подходили доста отговорно, срещнаха се наистина с много хора, с хора извън съдебната система, прокуратурата. Имаха доста обективна, безпристрастна и различен тип информация. Отделно се запознаха с нашите закони, структура и правила.", каза Захариева.

Според нея поуката, която всички е крайно време да си вземем, е че не може да приложим само един модел - това не работи. Прокурорите считат, че много рядко се оказва натиск върху вътрешното убеждение. Считат, че нашите текстове отиват в крайната посока, че можеш да се скриеш зад вътрешното убеждение, за да не разследваш. Те считат, че няма нищо лошо по горестоящи да ти дават указания стига те да са по прозрачен начин дадени и препоръчват по важни дела отговорност да се носи нагоре. Те са против децентрализацията на прокуратурата. Няма лошо да се носи отговорност от административния и главния прокурор, каза още министърът на правосъдието в оставка.

Прокурорите препоръчват по публични дела след като инспекторатът приключи да се направи преглед как се е направило самото разследване. Препоръчват също промяна по начина, по който се избират инспекторите специално по отношение на наказателната политика. Препоръчват на министъра на правосъдието няколко неща, и изобщо на инспектората и на Висшия съдебен съвет - а това е да има по-активна роля при носенето на отговорност на прокурори, които не изпълняват съдебните определения или пък делата свързани с Европейски съд на правата на човека и на нашия съд и съответно на съдии, които връщат обвинителните актове по дребни причини, което пречи на разследването, на процеса и на правото на защита. Успокоението е, че по повечето препоръки, дадени от прокурорите, ние вече работим, каза още Захариева.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ ”Белене” ще у нас до края на годината 0| 32 |20.10.2017 . Испания иска предсрочни избори в Каталуния 0| 86 |20.10.2017 . Премиерът бранил предприсъединителните фондове на Турция 0| 176 |20.10.2017 . Готвят коалиция за разбиване на ”модела ГЕРБ” 0| 646 |20.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах