Реклама / Ads
2| 3721 |23.12.2016 НОВИНИ

Захариева: Евроодитът иска повече отчетност от Цацаров

.
Екатерина Захариева
Засилване на отчетността на гл. прокурор пред НС и обществото, както и независимост на шефа на националното следствие от обвинител №1. Това са част от препоръките на европрокурорите, които направиха независим анализ на дейността на прокуратурата у нас и изразиха мнение, че главният прокурор трябва да поема отговорност за действията на подчинените му по ключови дела.
 
По думите на министър Екатерина Захариева пред БНТ изводите и препоръките в доклада са към доста институции и тя се надява да се направи наистина обективен анализ на доклада. Всички, към които са насочени препоръките трябва да обсъдят кое е добре за нашата система, кое е в страни от посоката, към която сме тръгнали. "Надявам се да направим обективен прочит, защото всеки го чете в части от изреченията, чуват се противоположни мнения. Но това е мнение на прокурори. Те са подходили доста отговорно, срещнаха се наистина с много хора, с хора извън съдебната система, прокуратурата. Имаха доста обективна, безпристрастна и различен тип информация. Отделно се запознаха с нашите закони, структура и правила.", каза Захариева.

Според нея поуката, която всички е крайно време да си вземем, е че не може да приложим само един модел - това не работи. Прокурорите считат, че много рядко се оказва натиск върху вътрешното убеждение. Считат, че нашите текстове отиват в крайната посока, че можеш да се скриеш зад вътрешното убеждение, за да не разследваш. Те считат, че няма нищо лошо по горестоящи да ти дават указания стига те да са по прозрачен начин дадени и препоръчват по важни дела отговорност да се носи нагоре. Те са против децентрализацията на прокуратурата. Няма лошо да се носи отговорност от административния и главния прокурор, каза още министърът на правосъдието в оставка.

Прокурорите препоръчват по публични дела след като инспекторатът приключи да се направи преглед как се е направило самото разследване. Препоръчват също промяна по начина, по който се избират инспекторите специално по отношение на наказателната политика. Препоръчват на министъра на правосъдието няколко неща, и изобщо на инспектората и на Висшия съдебен съвет - а това е да има по-активна роля при носенето на отговорност на прокурори, които не изпълняват съдебните определения или пък делата свързани с Европейски съд на правата на човека и на нашия съд и съответно на съдии, които връщат обвинителните актове по дребни причини, което пречи на разследването, на процеса и на правото на защита. Успокоението е, че по повечето препоръки, дадени от прокурорите, ние вече работим, каза още Захариева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3723 |23.12.2016 Сакскобургготски: Хитрино не иска само гръмко внимание . 4| 14996 |22.12.2016 Евроодитът за прокуратурата – моментална оставка на Цацаров . 1| 3813 |21.12.2016 Борисов не иска нов началник на отбраната до парламентарните избори . 7| 4637 |20.12.2016 Според Цацаров Европа иска повече правомощия за него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads