Реклама / Ads
5| 4406 |27.01.2016 НОВИНИ

Захариева: ВСС да са така обединени, както след призива за оставки

.
Екатерина Захариева
Докладът на ЕК констатира проблемите, които наблюдаваме от години и още не сме решили. Той е обективен и казва, че имаме напредък, но в същото време се очакват резултати. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева в предаването "Още от деня" по БНТ.
 
Бяха посочени неща, които българските власти знаят и част от мерките вече се изпълняват, увери тя. "ЕК очаква от нас да въведем електронното правосъдие. Това е един ясен план за действие. Хубавото е, че има осигурени средства за него". Правителството ще внесе законопроектите, които се очакват от него, увери правосъдният министър. Тя уточни, че работните групи работят денонощно. Законът за съдебната власт ще бъде внесен през март месец, съобщи Захариева.

Тя посочи, че по борбата с корупцията има предприети стъпки, оттук нататък чакаме резултати. „Комисията многократно е подчертавала, че не иска да прави сравнение между България и Румъния. Така Екатерина Захариева коментира положителния доклад за северната ни съседка в сферата на корупцията по високите етажи на властта. „Той е по-позитивен, защото имат позитивен напредък относно предишни забележки. Нека не смятаме, че докладът за България е изцяло негативен. Има позитивно посочване на мерките, които са предприети. Работата на правителството е да се очертая есен план за действие и той ще бъде представен още в петък“.

„За първи път е подчертано, че България търси експертна помощ. Призовавам този доклад да не се приема като поредно размахване на пръст, а да започнем да си вършим работата по препоръките, които са ни направени. Не искам да упреквам никого, със сигурност е свършено много и от предишния министър, със сигурност ни предстои още много работа. Нещата са в нашите ръце и от нас зависи те да приключат“, посочи Захариева. Част от констатациите са скандалите, които се случиха в СГС и ВСС.

По повод призива на управляващите за колективни оставки във ВСС, Екатерина Захариева каза: „Депутатите имат право да дават политически оценки за работата им, тъй като те назначават 11 от тях. Ако властта искаше да се намеси щеше да промени закона и да го разпусне. Още повече, че ВСС бе споменат в доклада като неработещ“. „Няма нужда да се обиждаме, време е да работим. Има нещо добро от призива за оставки“, посочи с усмивка Захариева, „рядко членовете му са така обединени. Дай Боже да е все така“.

Захариева увери, че ще си свърши работата. „ЕК очаква от нас и съдебната карта. Дали всички съдилища са еднакво натоварени, което е свързано и с качеството на правораздаване“.

По повод подозренията, че някой има интерес от политическа нестабилност в България, Захариева заяви: „Помня добре политическата нестабилност, тъй като участвах в две служебни правителства. Реформите се забавиха заради тригодишната политическа нестабилност, се посочва още в доклада. Ако има кръгове, които искат нестабилност в държавата, нека да помислят какво правят в държавата си. Публичният интерес не е частният интерес“, заяви още Захариева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4349 |27.01.2016 Захариева: ВСС да запретва ръкави и се оправя . 9| 4443 |22.01.2016 Захариева: И на мен Борисов ми е препращал смс-и, с които ме топят . 5| 4240 |20.01.2016 Захариева: Трябва да се измени Закона за съдебната власт . 12| 5865 |20.01.2016 Полк. Илия Милушев: Атаката срещу генерал Радев е тенденциозна!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads