Реклама / Ads
13| 5419 |05.11.2020 НОВИНИ

Захариева: Македонците ще са много щастливи, ако България повдигне темата за българското малцинство

.
Екатерина Захариева, министър на външните работи
Македонците ще са много щастливи, ако България повдигне темата за българското малцинство там. Това ще кажа на Бойко Ноев. Те за това работят там вече над 70 години. Това показва неразбиране по темата.
 

Това заяви външният министър Екатерина Захариева в ефира на bTV. Тя отвърна задочно на въпроси от страна на бившия военен министър Бойко Ноев, който бе гост в сутрешния блок на телевизията минути по-рано.

 

То идва на фона на продължаващото обтягане на отношенията между Република Северна Македония и България по отношение на историческите въпроси. Ноев посочи още, че чуваме всички институции по темата, но премиерът Бойко Борисов мълчи.

 

"Кабинетът е единен по тази тема. В постоянен контакт сме с премиера Борисов. Всякакви спекулации по темата, че някой нещо ще промени в последния момент са крайно неуместни", посочи Захариева.

 

Външният ни министър бе категоричен - на този етап България не може да каже "Да" за стартиране на преговорите за членство на югодападната ни съседка.

 

"Нашата подкрепа никога не е била без условие. Чух абсурдни твърдения, че сега го показваме. 2012 година имаше отново такива надежди. Много ясно сме изразявали нашата позиция. Миналата година октомври месец бе одобрена позиция в парламента. Разбирам, че има хора, които искат да критикуват всичко, но по тази тема има обединение", посочи Захариева.

 

Тя още веднъж заяви, че договорът за добросъседство е хубав, но не се изпълнява.

"Договорът влезе в сила 2018 г., така че наблюдаваме изпълнението му от пролетта на тази година. Имахме една комисия по искане на България, но сега е ред на Скопие да свика втора, каквато те не са. Предполагам, че една от причините е факта, че месеци имаха служебен кабинет", обясни външният ни министър.

 

Захариева обясни, че Македония трябва да признае общата си история с България. Реторика от типа "обща история с други държави по света" е грешна, посочи още външният ни министър. Причината - България има споделена история с много държави, но обща - единствено с Република Северна Македония.

 

"Ако някой в България си мисли, че има начин гражданите на Република Северна Македония да кажат, че са българи, значи не разбират проблема. Това за една държава в 21 век е крайно недемократично. Проблемът е, че те не изпълняват договора за общата история и генезиса за възникването на тяхната нация", посочи още Захариева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 7893 |03.11.2020 Foreign Policy: Ако Тръмп спечели, САЩ ще заприлича много на България . 45| 9836 |02.11.2020 Няма да направим македонците българи, за власт е шумът - не за истината . 16| 5278 |31.10.2020 Вирусолог: Много хора със симптоми не се тестват за COVID-19 . 22| 6534 |29.10.2020 Борисов се оказал много лош пророк за втория пик на COVID-19 в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads