Реклама / Ads
8| 2871 |15.05.2024 НОВИНИ

Захарова: Русия ще третира всички чуждестранни наемници като военни цели

.
Мария Захарова
Русия ще третира всички чуждестранни наемници и чуждестранни оръжия, изпратени в Украйна, като легитимни военни цели. Това заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова на пресконференция в Москва.
 

Захарова коментира съобщенията от тази седмица, че Естония, която е страна членка на НАТО, обмисля дали да изпрати свои войски в Украйна. Изявления в тази връзка бяха правени и от други европейски държави, включително от френския президент Еманюел Макрон, пише БТА.

 

Правителството на Естония „сериозно“ обсъжда възможността за изпращане на войски в Западна Украйна, които да поемат непреки бойни, „тилови“ роли от украинските сили, за да ги освободят да се бият на фронта, каза наскоро съветникът по националната сигурност на президента.

 

По думите на Мадис Рол не предстои такова решение конкретно от естонския министър-председател или нейния кабинет.

 

„Дискусиите продължават. Трябва да разгледаме всички възможности. Не трябва да ограничаваме умовете си относно това, което можем да направим“, каза съветникът на президента, като подчерта, че „не е немислимо“ държавите от НАТО, които се противопоставят на подобен ход, да променят мнението си „с течение на времето“.

 

Говорителката на руското външно министерство Захарова също така определи като „налудничави, антируски и агресивни“ думите на британския министър на външните работи Дейвид Камерън, че Украйна може да използва британски оръжия за атаки срещу територията на Русия.

 

При посещението си в Киев на 3 май Камерън заяви пред Ройтерс, че Украйна има право да използва предоставените от Великобритания оръжия за нанасяне на удари по цели във вътрешността на Русия и зависи от Киев дали да го направи, или не.

 

Изявлението на британския външен министър накара Москва да предупреди Лондон, че може да нанесе удари по британски военни обекти и оборудване както във вътрешността на Украйна, така и на други места, ако британски оръжия бъдат използвани от Киев за удари на руска територия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3010 |15.05.2024 Еврокомисията и Вера Йоурова с подкрепа за съдия Цариградска за заплахите от Нотаруса и сенчести кръгове . 2| 2639 |15.05.2024 От Киев Блинкен обяви допълнителни 2 млрд. долара военна помощ за Украйна . 0| 2789 |15.05.2024 АДФИ нищи 2 министерства и 34 общини заради нередности във финансовите им отчети за милиарди . 1| 2761 |15.05.2024 Жабата Пепе: Меме криптовалута достигна исторически растеж, каква е нейната история?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads