Реклама / Ads
7| 2256 |18.07.2024 НОВИНИ

Захарова защитава "Русофили" на Николай Малинов, загрижила се е за демокрацията у нас

.
Владимир Путин и Николай Малинов
"Русия призовава българските власти да прекратят наказателното преследване срещу представители на национално движение "Русофили", заяви на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки ареста в Пловдив на председателя на местния клон на движението Златомир Дьовленски, предаде пропагандната агенция ТАСС.
 

При операция на Териториална дирекция Национална сигурност - гр. Пловдив съвместно с Окръжна прокуратура - Пловдив на 8 юли са задържани две лица, заподозрени в разпространение на информация, представляваща държавна тайна.





Окръжна прокуратура - Пловдив наблюдава досъдебното производство, като предметът на разследване по делото се отнася до евентуално разгласяване на информация, представляваща държавна тайна – престъпление по чл. 357 ал. 1 от НК.

 

Още на следващия ден двамата задържани бяха пуснати под гаранция на стойност 5000 лв. Заподозрените са председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив, както и бивш служител на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), обвинени в разгласяване на държавна тайна. Това съобщиха от Окръжна прокуратура - Пловдив.

 

Обвиняемите прекараха 24 часа в ареста. Срещу тях има и забрана да напускат пределите на страната.

 

Ако бъдат бъдат признати за виновни, двамата може да получат наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода.

 

"Недоказани обвинения в шпионаж са били отправяни срещу активисти на национално движение "Русофили" и преди", каза Захарова и добави: "Призоваваме българските власти да останат в рамките на правовия ред и да се откажат от преследване на свои граждани въз основа на скалъпени и несъстоятелни обвинения". Думи, които идват от представител на власт, която опита да убие опозиционера Навални, след това го хвърли в затвора, където и почина.





По думите на говорителката, подобни действия на българските власти, обявяващи се за демократично обществено устройство, демонстрират единствено "неуважение към правата и свободите на човека, включително на правото на свобода на словото". И пак - от представител на власт в държавата, където бе убита журналистката-критик на Путин Анна Политковская.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2323 |18.07.2024 Преди 12 години Хизбула отне живота на шестима души на летище "Сарафово" . 0| 2628 |18.07.2024 Топлинен ад в Русе: За трети пореден ден температурата в града е над 40 градуса на сянка . 0| 2229 |18.07.2024 Зеленски: Колкото по-мощна е противовъздушната отбрана, толкова по-безпомощен ще бъде Путин . 7| 2276 |18.07.2024 Съдът пита брата на Пепи Еврото дали представлява прокуратурата, или защитава Паскал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads