Реклама / Ads
11| 2728 |27.04.2021 НОВИНИ

Захвърляме маските при 75% имунизирани

.
Доц. Ангел Кунчев Източник: БГНЕС
При 75% ваксинирани ще захвърлим маските. Който продължи да се страхува, да се чуди дали е полезно за него, ще си останем на процентите от 30-40. Като общество няма да бъдем защитени. Това увери главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на съвместна пресконференция с представители на СЗО.
 

Според него някои от страничните ефекти на пандемията са много интересни. „По отношение на другите болести се стигна до много интересна ситуация как грипна епидемия нямаше. В статистиките се наблюдава, че няма пик и е 4 пъти по-нисък от предишни години. Има конкуренция на вирусите и когато един от тях се изяви като водещ, той избутва другите щамове от своя вид, както и от грипните“, обясни той.

 

„Научихме се да ползваме дезинфектанти, да стоим на дистанция. Дано и занапред да спазваме тенденцията“, надява се доц. Кунчев.  

 

„Искаме да насочим ваксината на „Янсен“ към туристическия бранш, защото е еднодозова и искаме да кажем на хората, че ако отидат на почивка ще попаднат в безопасна среда“, добави той.

 

По думите му Израел е пример как вече втори ден няма смъртен случай от коронавирус.

 

От своя страна председателят на здравната комисия в НС депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев увери, че в парламента ще бъде сформиран план с ясни цели за борбата срещу COVID.

 

„Ваксинацията е много близък процес до мен, но за да няма объркване, трябва да има ясни правила разписани, които да задължават политиците да спазват противоепидемичните мерки. Ще сформираме план, при който да имаме ясни и дефинирани цели. Ако ние трябва да мислим за пандемичния процес като цяло, основен мотив не е самата заразност, а че инфекцията предизвиква увеличаване на смъртността. Ако видим дали кризата се управлява ефективно, основен параметър трябва да е смъртността“, уточни той.

 

„Законодателните промени, които предлагаме е да се въведе план, в който за всички случаи да има ясно дефинирани критерии. Така например ресторантьорите, ако знаят при какви числа ще бъдат затворени, ще спомогнат тези числа да не се достигат“, каза още д-р Симидчиев.

 

По думите му в областта на здравеопазването трябва да се работи в консенсус. „Искрено се надявам цялата здравна комисия в НС да работи в консенсус. Приоритетно трябва да се справим с тази пандемия преди всичко останало“, добави д-р Симидчиев.

 

„Станете герои на нашето време, ваксинирайте се, за да пазите себе си и вашите близки“, отправи апел д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3550 |03.04.2021 Проф. Балтов: С допълнителните ваксини надхвърляме 50% имунизирани след юни . 12| 3490 |31.03.2021 ЕК категорична: Едва 0,7% от хората над 80 г. в България са имунизирани . 4| 3133 |09.03.2021 Маските на открито стават задължителни в Плевен . 6| 3242 |04.03.2021 Байдън: Неандерталци са тези, които отмениха маските

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads