Реклама / Ads
3| 2286 |02.10.2024 НОВИНИ

Два щама на грипа и COVID-19 настъпват тази зима – какво да очакваме?

.
Ангел Кунчев Източник: личен архив
Тази година отново се очакват два щама на грипа – "Виктория" и "Тайланд", като не се предвиждат изненади. Това съобщи държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
 

Той уточни в интервю за БНТ, че все още няма изолиран случай на грип, тъй като сезонът е в начален етап. Кунчев посочи, че усилията за противогрипните ваксини са насочени основно към хората, за които грипът може да се окаже сериозно заболяване – хронично болните и възрастните. По негови думи, при тази уязвима група грипът може да доведе до тежки усложнения като пневмонии и бронхити.

 

"Към 15% от хората над 65 години се ваксинират, а целта тази година е да достигнем 20% от рисковата група. Възрастните трябва да знаят, че по време на пика на грипната епидемия, очакван през втората половина на януари, е препоръчително да ограничат контактите си, макар че не можем да предотвратим напълно разпространението на инфекцията", добави здравният инспектор.

 

Ваксините против грип вече са налични в аптеките, а от октомври стартира безплатната ваксинация за възрастните. По думите на Кунчев, колкото повече хора се ваксинират, толкова по-нисък е рискът от усложнения. Той подчерта, че ваксината срещу грип е препоръчителна: "Нямаме намерение да ваксинираме цялото население. Ваксинира се този, който иска да се предпази", уточни той.

 

Кунчев също така коментира, че към момента 60% - 70% от случаите на заболеваемост се дължат на COVID-19, но ситуацията не е толкова сериозна, колкото преди няколко години.

 

"Симптомите отшумяват за три-четири дни. Проявяват се с обща отпадналост, висока температура и силна кашлица, която продължава по-дълго. Понякога се наблюдава и загуба на обонянието, но както очаквахме, COVID-19 вече е един от многото респираторни вируси", обясни той. Кунчев добави, че температурните амплитуди и климатичните промени също влияят на разпространението на вирусите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2346 |02.10.2024 Сблъсък между два тира на АМ "Хемус" прати мъж в болница, с опасност за живота e . 7| 2317 |02.10.2024 Велизар Шаламанов: Русия има интерес конфликтът в Близкия изток да ескалира, това отвлича вниманието от войната в Украйна . 1| 2202 |02.10.2024 Израелските сили за отбрана атакуваха терористични цели в Бейрут . 1| 5194 |02.10.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads