Реклама / Ads
2| 4197 |01.10.2018 НОВИНИ

Законът за хората с увреждания се отлага

.
Протест на майките на деца с увреждания в София.
Националният съвет за интеграция на хората с увреждания не е одобрил варианта на Закон за хората с увреждания, направен след приключването на общественото обсъждане и отразяване на бележките на всички институции. Всички организации са били против законопроекта, включително и националнопредставителните.
 

Това съобщиха социалният министър Бисер Петков и омбудсманът Мая Манолова след приключване на заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, информира БТА.

 

 

Утре  Майките на деца с увреждания вдигат национален протест.

 

Единодушно е решението на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания да бъде отложено разискването с цел да се постигне съгласие, каза министър Петков. По думите му той също подкрепя подобно искане, защото за него подкрепата на специализирания орган - Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за този закон, е много важна.

 

Омбудсманът Мая Манолова заяви по темата, че иска ангажимент, че обещаните 150 милиона лева от правителството и лично от премиера , ще бъдат осигурени по бюджета на МТСП в рамките на новата бюджетна процедура и ще бъдат ползвани за финансова помощ и лична помощ, каквато е била първоначалната договорка. По думите на Манолова това трябва да се случи, независимо от забавянето на работата по законопроекта. Хората с увреждания ще си търсят тези 150 милиона лева като нещо обещано лично от премиера, заяви омбудсманът.

Ангажиментът, поет към протестиращите майки, беше този законопроект да бъде готов в началото на октомври, за да се разглежда със Закона за държавния бюджет. Това все още е постижимо, ще продължим да работим и ще се опитаме на следващото заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания през другата седмица да предложим законопроект, който да получи подкрепата на преобладаващата част, каза министър Петков.


Занапред ще работим за отстояване на някои от предложенията в законопроекта, които бяха част от общественото обсъждане, но не получиха подкрепа от становищата на различни министерства - двата фонда, които бяха предвидени да се създадат като целеви за финансиране на дейности - единият за осигуряване на заетост на хората с увреждания, а другият за достъпна среда, уточни Бисер Петков.


Съобразихме се с ключови становища, включително и на Министерството на финансите, защото един законопроект, за да бъде подкрепен от МС, трябва да има подкрепата на всички министерства, още повече, когато е законопроект, който изисква значителни финансови ресурси, каза социалният министър. Министерството на финансите не е одобрило финансовата обосновка на законопроекта. В новата финансова обосновка ще бъдат отразени бележките на ведомството. МФ не подкрепя и създаването на двата фонда, поставя се въпрос за по-добра аргументация и финансова обосновка на Центровете за защитена заетост, иска се и по-добро обосноваване на финансовата подкрепа, обвързана с линията на бедност.


Потвърждавам ангажиментът, поет в началото на лятото, че за следващата година средствата в бюджета за политиките за хората с увреждания ще бъдат увеличени със 150 милиона лева, каза министър Петков. По думите му спорът е как да се разпределят тези средства, за които част от участниците в днешния дебат също са констатирали, че не са достатъчни, за да се постигне всичко необходимо.

 



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3950 |01.10.2018 Манолова: Чувствам се унизена заради осакатения закон за хората с увреждания . 4| 6584 |27.09.2018 ВАС обяви три норми в противоречие с Конституцията, първата е законът ”Пеевски” за КТБ . 3| 3757 |25.09.2018 Димитър Ганев: 80% от хората не одобряват работата на НС . 1| 4083 |23.09.2018 Хората в Карнобат ликуват от решението на съда да пусне завода за алкохол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads