Реклама / Ads
0| 5046 |02.02.2012 НОВИНИ

Законопроект подпали страстите в парламента

.
Законопроектът за публично-частното партньорство беше определен от БСП за ненужен и пълен с противоречия.
 

В парламента продължава дебатът на първото четене по законопроекта за публично-частното партньорство, който цели да насърчи частните инвестиции в инфраструктурни проекти и да осигури прозрачност при сключване на договорите, съобщи БНР. Депутатите от БСП, Атака и Синята коалиция критикуваха много от текстовете като излишни и неясни.

От Синята коалиция подкрепиха законопроекта, но с уговорката, че има текстове, които дават прекомерна свобода на концесионерите. Мартин Димитров коментира възможността да се излиза от територията на концесията с 50% като "скандален факт": Смятам, че ще бъде използван за недобри цели... Подменя и намалява стойността на един качествен, смислен закон, който заслужава да получи огромната подкрепа на Народното събрание.

 

Павел Шопов от Атака заяви, че държавният и общественият интерес не са защитени и настоя в закона да бъдат заложени повече ограничения: Никой не може да ме убеди, че има случаи на успешно така наречено "публично-частно партньорство". Това няма да бъде законът, който ще бъде годен да удовлетвори този обществен интерес.

 

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов е убеден, че текстовете в закона са хармонизирани с европейското законодателство и увери: При хипотезите, описани в закона, не съществува прехвърляне в нито един момент на публична или общинска държавна собственост.

 

Депутатът от ГЕРБ Емил Радев определи закона като модерен, но с възможност да бъде преработен: За първи път такъв законопроект се разглежда в нашата страна и именно заради това този законопроект има и някои несъвършенства и те би трябвало да се отстранят между първо и второ четене.

 

Михаил Миков от Коалиция за България определи закона като пълен с противоречия: 

Този закон е абсолютно ненужен. Тук се въвежда нова терминология с купешки думи, зад които утре практиката по прилагането и съдебната практика ще се блъска и ще търси решение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5117 |17.01.2012 Двойник на Емил Стоянов стана шеф на Европарламента . 4| 5756 |11.01.2012 Ромският барон Къдравия с пропуски в три парламента . 16| 5896 |10.01.2012 156 били "рибите" в парламента . 25| 6471 |06.01.2012 "Другата България" даде на съд парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads