Реклама / Ads
0| 2411 |07.07.2022 НОВИНИ

„Залив Корал“ вече е защитена местност

.
Защитена местност „Залив Корал“ обяви със своя заповед министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Решението за защитената акватория е част от стратегията на екипа в министерството за опазване на морските екосистеми и е по предложение на Сдружение „Да запазим Корал“.

„До 2030 г. трябва да имаме 30% защитени морски зони и 10% строго защитени морски зони като част от ангажиментите на страната ни според критериите за участие в „Коалиция за висока амбиция за природата и хората" – междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично разнообразие, към която България се присъедини на 2 март тази година“, заяви министър Борислав Сандов.

 

МОСВ възложи на БАН изготвянето на концепция за постигането на тези цели, работи и с неправителствения сектор, който има активно участие в опазването на природата и биоразнообразието.

 

В границите на защитената местност се забранява навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства. Изключения са допустими само при бедствия, извънредни ситуации, аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова в периода от 1 октомври до 1 март. Не е позволено изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове и атракциони.

 

В границите на защитената местност не се допуска отглеждането на аквакултури, използването на дънни, тралиращи, драгиращи средства, депонирането на драгажни маси, както и изхвърлянето на отпадни води от плавателни съдове. Забранено е изхвърлянето на канализационни и отпадъчни води от сушата, нефтопродукти и други отпадъци, както и заустването на канализации.


.

 

Защитената местност „Залив Корал“ е третата морска защитена територия у нас след резерват „Калиакра“ (1941 г.) и защитена местност „Пясъчна банка Кокетрайс“ (2001 г.). В границите на 1320 декара ще се опазват местообитания на редки представители на селдови и есетрови риби и трите вида китоподобни.

 

Обявяването на още три нови морски защитени територии е на етап обществено обсъждане – защитените зони „Аладжа банка“, „Емона“ и „Отманли“.

 

Повече за трите нови морски защитени зони вижте тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2576 |02.07.2022 Повече инвестиции в цифровата инфраструктура и в качествени работни места гласува земеделската комисия на ЕП по предложение на Иво Христов . 0| 3729 |02.07.2022 Томислав Дончев: Къде повече да се оттегли Борисов? А Петков къде ще ходи? . 0| 2541 |30.06.2022 ЦСКА-София плати над 1,6 млн. лв., вече може да използва нови играчи . 0| 2779 |30.06.2022 Елена Гунчева вече е независим депутат
Реклама / Ads