Реклама / Ads
27| 4564 |28.06.2023 НОВИНИ

Заловиха руския агент, насочил ракетите ”Калибър” към ресторанта в Краматорск. 11 убити, 61 ранени

.
Краматорск
Задържан е агентът на руските спецслужби, който е насочил удара на ракетите по ресторанта в центъра на Краматорск , съобщи Службата за безопасност на Украйна . По последни данни в заведението „Пица Рия“ загинаха 11 души (от които 3 деца), а 61 (сред които 2-годишно момиченце) бяха ранени от руска ракета „Калибър“.
 

Според шефа на СБУ Василий Малюк задържаният мъж е „разконсервиран“ агент на Главното управление на разузнаването (ГРУ) към руския Генерален щаб. Арестуваният е украински гражданин, работещ в местното газоразпределително предприятие.


На 27 юни той е получил задача да установи работи ли заведението и колко посетители има в него. В изпълнение на указанието агентът е снимал на видео с телефона си в ресторанта и паркираните отпред автомобили. После е изпратил видеофайла на руското военно разузнаване. С тази информация руските окупатори са нанесли огнево поражение на ресторанта, пълен с хора“, пише в сводката си СБУ.


Мъжът е бил вербуван от руските спецслужби още преди войната, но е бил активиран след пълномащабното нахлуване на путинската армия в Украйна.


Имал е задача да събира разузнавателни данни за базирането и движението на украинската отбрана край Словянск и Краматорск. Също и да предава GPS-локациите на обекти от критическата инфраструктура (като жп гари например, б.р.) и обекти с масово струпване на гражданско население“, се казва в съобщението на СБУ.


Досега Русия не е коментирала ракетния удар по ресторанта. За разлика от удара по жп гарата в Краматорск през април 2022 г., когато бяха убити 52-ма и ранени над 100 евакуиращи се възрастни хора, жени и деца – от ракети, насочени вероятно от същия предател. Тогава Кремъл твърдеше, че това е провокация и ракетите са украински.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3161 |25.06.2023 Милен Керемедчиев: Руският президент отгледа тези чудовища. Пригожин е само върхът на айсберга . 19| 5211 |25.06.2023 Генадий Гудков: Съкрушителен удар по режима на Путин и авторитета на Шойгу и руския ГЩ . 1| 2700 |22.06.2023 FT: Руският газ към Украйна може да спре догодина . 0| 2549 |20.06.2023 Митничари заловиха близо 100 кг марихуана в яхта на МП ”Лесово” (ВИДЕО)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads