Реклама / Ads
16| 6174 |26.09.2012 НОВИНИ

Зам.-главният мюфтия: Няма термин радикален ислям

.
Български роми също виждат спасението в исляма
Циганската махала в Пазарджик от беден квартал изведнъж се е превърнал в богат. Според репортаж, излъчен по Нова телевизия в сутрешния блок, порутените постройки вече са заменени с хубави къщи, жените вече са със забрадки, а мъжете с фесове.
 

Един от жителите в квартала заяви пред камерата, че единственото спасение е в исляма. Според друг циганин, ако християнството спасява, е трябвало българите да са ги приканвали да приемат тяхната религия.
Ислямската религия се приема масово в циганския квартал в последните няколко години.

"Надявам се да има един ден висш ислямски институт за имами. Има нужда от един такъв институт", заяви пред Нова телевизия зам.-главният мюфтия Бирали Бирали.

"Нужно е имамите да се подготвят от български специалисти, за да може те да работят добре в условията в България", категоричен бе Бирали.
Той припомни, че преди време също е имало обвинения за проповядване на радикален ислям по повод делото, което ще се състои днес в Пазарджик. "В исляма сред мюсюлманската общност такова словосъчетание няма", заяви Бирали. По думите му, може да се говори спокойно за радикално поведение на хора, които не са обвързани с определена религия.

"Това е коментар на хората, които са ориенталисти. Ние можем да говорим за радикално поведение на хора, което не е свързано с определена религия. Не искаме да ни обобщават по този начин. В момента дори отразяването на делото в медиите твърди, че те са обвинени в радикален ислям, но няма такова нещо в дело. Става дума за фондация, която е финансирала хората. Нормално е мюсюлманската общност да получава финанси, въпросът е какво става с тези финанси. Тоест, от друга гледна точка, трябва да се разглежда това – не за прокарване на някакви идеи", заяви Бирали.

"Недопустимо е да се сее омраза между хора с различно вероизповедание. Всички имаме консенсус по този въпрос", каза зам.-главният мюфтия.
Според него 13-те ислямисти, които днес ще се изправят пред съда отново заради обвинения в проповядване на радикален ислям, не получават организирана подкрепа. Бирали бе категоричен, че е трудно да повярваме в това в днешно време. "Ние призоваваме да не се образува напрежение", добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5707 |24.09.2012 НСО нямат и не искат полицейски правомощия . 14| 5504 |24.09.2012 Цветанов: Няма да намаляваме никакви обезщетения и отпуски в МВР . 1| 5891 |23.09.2012 Катуница година след гибелта на Ангел и Павел: Няма да забравим! . 4| 5250 |21.09.2012 Полицаи под Дянковите прозорци; него го няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads