Реклама / Ads
4| 4813 |05.06.2020 НОВИНИ

Зам.-министър Жени Начева: Който не работи, той не греши

.
Източник: БНТ
Разликите в данните не са злонамерени и никой нищо не крие. Който не работи, той не греши. Нямаме интерес да лъжем дали изследванията са 1200 или 1250 и дали умрелите са с 10 повече или по-малко. За да няма грешки в интерпретацията на цифрите, МЗ ще подготвя прессъобщение до медиите.
 

Това заявиха на специален брифинг представители на министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

 

Причината за думите им е грешка на сайта на МЗ, където бяха обявени нови 10 смъртни случая, причинени от COVID-19. Починалите обаче са през месеците април и май.

Разминаването в данни, изнасяни до момента, и това, което се вижда тази сутрин в сайта, зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева обясни с нуждата от време за изграждане на система - внедряване, тестване и същинска работа.

 

Жени Начева бе категорична, че от министерството са били честни и откровени, работели по ясни правила и критерии.

 

"Признаваме, че не сме качили допълнително съобщение на сайта с точните бройки на заразените, оздравелите и починалите пациенти", обясни тя.

 

Начева обеща, че министерството всеки ден ще подготвя кратко съобщение до медиите с данните за коронавируса, "защото това създава улеснения и не води до интерпретация на данните", настоя тя.

 

"Никакъв интерес няма министерството на здравеопазването, хората, които вече три месеца работят в тази система, да лъжем дали изследванията са 1200 или 1250 и дали умрелите са с 10 повече, или пък по-малко", обяви на свой ред проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Припомняме, че вчера стана ясно, че Националният оперативен щаб приключва със сутрешните брифинги, в които се съобщава епидемиологичната обстановка у нас.

 

“Движението” на COVID-19 щеше да се съобщава на единната информационна система. Днес по време на свиканата пресконференция трябваше да се обясни на журналистите как да тълкуват и пресмятат данните, качени в системата, но впоследствие се оказа, че МЗ ще ги обобщава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5655 |04.06.2020 Проф. Кантарджиев: Сега трябва да се лекуват психическите поражения на тези, които не са си взимали хапчетата . 0| 4478 |04.06.2020 Северна Македония въведе ограничителни мерки за движение на гражданите . 10| 9553 |03.06.2020 Петър Бояджиев: Външнополитическите поражения за Борисов са огромни от информацията на Божков . 6| 5947 |03.06.2020 Сдружение „Зограф”: Министър Банов как се е сдобил с къща в Копривщица само срещу 56 700 лева?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads