Реклама / Ads
15| 5164 |13.01.2022 НОВИНИ

Д-р Дечо Дечев: Празник е, когато интубиран с COVID-19 оживее. От 10 - 9 умират

.
Празник е тогава, когато интубиран пациент с COVID-19 оживее. От 10 интубирани, губим със сигурност 9. Истински ще се радвам, ако това правителство промени начина, по който се отнасяхме към кризата до момента. Ще го кажа така - тезата беше “Ние ще се правим, че приемаме мерки, а вие ще се правите, че ги спазвате”. Затова сме на този хал. Една огромна част от хората не можаха да разберат тежестта на този проблем. Тя не се изнася такава, каквато е.
 

Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев.

 

По думите му в момента има огромен хаос в системата, а доболничната помощ не участва в процеса по лечение на болни от COVID-19 така, както би трябвало. Според Дечев Националният оперативен щаб е действал правилно в началото, но говоренето и действията не са отговаряли на действителността, при която системата не е била толкова натоварена. В момента обаче голяма част от инофрмацията се смекчава, а резултатите са катастрофални.

 

"По времето на Националния оперативен щаб може би нещата бяха поставени така, както трябваше. И се действаше така, както трябваше. С тази разлика, че тогава нямахме болни. Реакцията беше прекалено силна, но правилна. За прекалено малък брой имаше много тежки мерки, които бяха приети. Имаше медиен натиск върху сетивата ни, което също изигра според мен лоша шега впоследствие", обясни д-р Дечев.

 

"За да се реши проблемът с COVID-19, трябва да има данни от къде идва този проблем. Негативното място, което България заема в света се дължи почти изцяло на лоша организация на лечението на болните, пътя до болницата, на това какво се случва вътре след като го приемат и как се заплаща това лечение. Ако някой от политиците желае да получи отговор на въпроса защо България е втора по смъртност в света, може да го направи за няколко часа, ако реши да влезе в една болница, да види обстановката, в която са болните, да види апаратурата в това отделение, да провери графика на персонала в отделението, да види как се лекуват тези болни. За няколко часа ще му стане ясно защо сме на това място", посочи Дечо Дечев.

 

"От 40 г. работя в медицината. Ежедневно контактувам с хората, които са в зоната. Получавам информация за приети, починали, как се развива състоянието им. Никога не съм виждал клиничната медицина по-безпомощна пред определено развитие на тази болест", обясни още директорът на университетската болница.

 

"Убеден съм, че ако вие като медии получите достъп до една реална ситуация в болницата, влезете и покажете какво е реално, нещата ще се обърнат. Има една огромна група от хора, които се колебаят дали да се ваксинират или не. Обръщам се към тях - не подценявайте заболяването. То е сериозно и не само като ход на заболяването, а и като последствия. Нещата са много сериозни и то дотолкова държавата трябва да се намеси като държава. Не може да подлагаш на риск народа си за това, че той е изправен пред една болест, която още не е позната за медиците. Ние нямаме протокол за лечение. 300 болници лекуват COVID всеки както знае", заяви Дечев.

 

"Ситуацията с ваксините срещу COVID-19 е като с коланите при шофиране. Никой от нас не караше с колани, въведоха го като задължително, имаше съпротива. В момента всички носят колани. Никой не гарантира, че ще оцелеете при катастрофа. Но е доказано, че коланите спасяват живот. Фактите ги виждам с очите си - тези хора боледуват по-леко. Нямат тежки последствия. Умират 14 пъти по-малко. Това са фактите при нас. На тях вярвам. В България този модел на политика, провеждана през 2020 г., трябва да спре. Държавата трябва да си влезе в ролята и да заеме позиция. В момента е патова ситуация. Политиката значи да се вземат решения и да се отстояват. Ако трябва - да се понесе отговорност", заяви директорът на лечебното заведение.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4306 |12.01.2022 Предприемач, съименник на д-р Дечо Дечев, продал тестове за ученици на МЗ . 0| 3369 |08.12.2021 Честит празник! Хиляди студенти вдигат наздравица! . 7| 6522 |02.12.2021 Д-р Дечо Дечев пред Фрог: Ще съдя в-к “24 часа” за клевета, едни и същи кръгове ме атакуват . 26| 8985 |30.10.2021 Преди празника: Долу Винету! Истинските и фалшивите будители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads