Реклама / Ads
11| 10151 |21.07.2021 НОВИНИ

Д-р Дечо Дечев: Причината за проверка в ”Пирогов” е приети 671 пациенти по чернодробна пътека

.
Люба Кулезич, д-р Дечо Дечев Източник: Стопкадър, Евроком
През март месец 2020 година държавата беше поставена под карантина и с активното участие на определени медицински лица. Беше насаден умишлено панически страх, който изигра лоша роля на болниците, в следствие на което обръщаемостта спадна драстично. Ако средно касата е давала 180 милиона, заради страха на пациентите драстично намаляха и оборотът започна да е около 110-115 милиона, което е около 40% спад. Когато спадне оборотът на една болница, тя финансово загива.
 

Това каза бившият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев в студиото на "Честно казано" с водещ Люба Кулезич.

 

“Защото след като спадне оборотът, болниците започнаха да намират механизми за покачване на приходи, всяка една болница откри огромен брой легла за ковид болни, според мен се направи една огромна грешка. “Пирогов” направи грешка и разкри най-много легла, близо 400 легла, Александровска  само 73. Върху една технологична болница беше нанесен един огромен. Много отделения се закриха, тя има водещи клиники в национален мащаб, те бяха пренасочени към други болници.Това не е решение на Балтов - той не може да нанесе такъв удар върху болницата. Това е политическото решение.” - каза докторът.

 

Дечев разясни защо е имало проверка в "Пирогов". В периода от октомври 2019 до май 2020 година болница "Света Анна" с над 3 хиляди болни от ковид, е приела 1 човек по чернодробна пътека, Александровска от 878 ковид заболели, отново има един приет по конкретната пътека. Докато "Пирогов" е имала 4305 пациенти с COVID-19, a приела 671 заради чернодробни проблеми - високият брой е бил причината за проверка.

 

Докторът обясни и че всяка една българска болница, приемаща заболели от ковид, е подписала национален рамков договор. Този договор задължава, че до 30-дневен срок от изписване, пациентите трябва да бъдат прегледани контролно 2 пъти. Като по негови думи, "Пирогов" са се забавяли с този срок и са викали хората по-късно, за може да насочат прегледите им по клиничен път, вследствие на което да "приберат парите директно в касата на болницата"

 

Дечев спомена и за болница "на 500 метра" от "Пирогов", чийто доклад с нередности стои от известно време на бюрото на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Като служители от спомената болница са посещавали министерството, за да дават обяснения за нарушения и за факта, че "не могат да се разберат със сегашния си директор". Дечев каза, че е сигурен, че Кацаров е принципен и ще вземе правилно решение.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3119 |29.06.2021 Доц. Любомира Николаева: Политизирането на епидемията е причината за слабия интерес към ваксинацията . 8| 3019 |22.06.2021 Неносене на маска е причината за нападението с нож в столичен тролей . 32| 4610 |16.06.2021 Отстраненият шеф на ДАР зарева. Причината за уволнението му била „дългата ръка на Кремъл“ . 5| 3147 |23.04.2021 Адв. Дерменджиев: Липсата на квалифицирани юристи в парламента е причината за ниския му рейтинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads