Реклама / Ads
6| 3721 |05.11.2021 НОВИНИ

Здравеопазването - най-корумпираният сектор у нас след властта

.
Тежка присъда от обществото получава един от най-важните сектори в държавата - този на здравеопазването. Над половината българи смятат, че системата е пропита с корупция - пациенти с връзки, източване на Здравната каса. И това не е случайно.
 

Това са изводите от ново изследване на Българския институт за правни инициативи и "Глобал метрикс" за обществените нагласи спрямо родното здравеопазване, представено в сградата на БТА. То се появява на прага на сериозната четвърта вълна на COVID-19 и система, която е притисната в ъгъла заради пандемията вече близо 2 години. 

 

Изводите, че здравеопазването у нас е пропито с корупция обаче не са безпочвени. Причината - скандалите, които валят в сектора и то особено през последната една година. Нека само си спомним схемите с незаконните трансплантации на органи в правителствената болница “Лозенец”.  За тях се разбра през юли тази година. Направени са 14 бъбречни трансплантации на чужденци, които нямат роднинска връзка помежду си. Схемата е действала от 2 години. Услугата се е извършвала срещу солидно заплащане - за всяка трансплантация “Лозенец” получавала над 20 хиляди долара. 

 

Разследване на Миролюба Бенатова разкри през февруари как фиктивни пациенти помагали на лечебното заведение да точи НЗОК. Над 100 души, преминали на профилактични прегледи през болница “Лозенец” през ноември и декември миналата година, след това са били отчетени в НЗОК като “хоспитализирани по спешност” с диагноза „емболия и тромбоза на долните крайници“. Клиничната пътека, по която те са отчетени е с номер 20.1. Тя струва 3671 лв. за един ден болничен престой. 

 

Неотдавна пък проф. Асен Балтов бе освободен от поста директор на УМБАЛСМ “Пирогов” заради нарушения, установени от проверка на НЗОК в лечебното заведение. В края на септември наследникът на поста му проф. Иван Поромански обясни, че Балтов е нарушил етичните правила и трудовия кодекс като е назначил сам себе си за началник на операционния блок. 

 

В момента 60.4% от българите смятат, че корупцията е широко разпространена в здравния сектор. 95% от хората споделят мнението, че НЗОК се източва. Според обществото даването на “пари под масата” е практика, свързана с директори на болници, началници на отделения. Корумпирани според обществото са и самите лекари. 

69% обаче са удовлетворени от самите грижи, които са получили от лекарите в държавните болници. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3034 |18.10.2021 Д-р Симидчиев: Здравеопазването не се оправя със смяна на министри, а с лидерство и промяна на политики . 7| 3352 |14.10.2021 Любомир Каримански, ИТН: Нашите най-важни въпроси са как да се справим с кризата в здравеопазването . 2| 3417 |26.09.2021 Атанас Пеканов: Липсващата визия в сектор ”Енергетика” спъва изпращането на Плана за възстановяване . 1| 3093 |13.09.2021 Ген. Миланов: Сектор „Сигурност“ се развива в резултат на личностни и емоционални отношения към еди си кой и някой си кой

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads