Реклама / Ads
7| 3604 |27.02.2021 НОВИНИ

Болницата във Велинград вече е без директор заради източване на НЗОК. За правителствената ”Лозенец” обаче - нищо

.
Заради използване на неверни документи и източване на Здравната каса директорът на многопрофилната болница във Велинград е бил отстранен от длъжност. Всичко това - по искане на Районната прокуратура в Пазарджик. Междувременно обаче по журналистическото разследване на Миролюба Бенатова за източването на НЗОК от правителствената болница “Лозенец” - нищо.
 

Според обвинението в Пазарджик източването на касата от велинградската болница ставало чрез извършването на фиктивни медицински услуги.


Освен това директорът на здравното заведение д-р Жеко Чешмеджиев неправомерно е отдал под наем, за 5 години, 12 лекарски кабинета с оборудването им. Всичко това е станало без решение на Велинградския общински съвет, информират от Българската национална телевизия.


Според Антикорупционната комисия Чешмеджиев е в конфликт на интереси, тъй като самият той е работил в този център като травматолог. Наложената му глоба е близо 27 000 лв. Според съдебния състав отстраняването на Чешмеджиев от директорския пост би ограничила възможността да повлияе на досъдебното разследване срещу него. Определението на районния съдебен състав може да се обжалва в тридневен срок пред Пазарджишкия окръжен съд.


Разследването на Миролюба Бенатова е малко по-различно. Там отново става дума за фиктивни документи и източване на НЗОК, но чрез поставяне на мними диагнози и съответно усвояване на конкретна клинична пътека. Над 100 души, преминали на профилактични прегледи през болница “Лозенец” през ноември и декември миналата година, след това са отчетени в НЗОК като “хоспитализирани по спешност” с диагноза “Емболия и тромбоза на долните крайници“, припомняме от ФрогНюз.  Само за месец от тези хоспитализации болницата би трябвало да е получила поне 400 хил. лв. от здравната каса.

Бил назначен и сигнал от НЗОК след сигнал на Бенатова. До този момент обаче резултати от проверката няма.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7039 |27.02.2021 Социолог: Сякаш ГЕРБ вече целят другите да нямат достатъчна преднина . 10| 7608 |27.02.2021 Адв. Петрова: Наблюдавахме повече от чист популизъм с ваксините . 7| 3534 |27.02.2021 Заразените с коронавирус - двойно повече от излекуваните . 5| 3378 |25.02.2021 Кандидатите за зелена карта вече могат да влизат в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads