Реклама / Ads
0| 3048 |16.12.2022 НОВИНИ

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова заплаши Туитър със санкции

.
Източник: БГНЕС
Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова определи като ”притеснително” блокирането на профилите на журналисти в Туитър. Йоурова увери собственика на социалната мрежа Илон Мъск, че скоро ще последват санкции в рамките на европейското законодателство, съобщават световните агенции.
 

Вера Йоурова написа в своя профил в Туитър, че е "обезпокоително" журналисти да бъдат блокирани в социалната мрежа. Тя припомни, че законът за дигиталните услуги, който трябва да влезе в сила за технологичните гиганти през лятото 2023г. постановява "спазване на свободата на медиите и основните права".

 

Йоурова се обърна към Мъск с думите, че е необходимо да знае това, както и че тима червени линии, които не бива да бъдат преминавани, защото ще последват санкции.

 

Коментар по темата с блокираните профили на журналисти в Туитър дойде и от германското министерство на външните работи, които коментират, че "Свободата на журналистиката не трябва да може да се блокира и отблокира по желание". Ведомството определи тези тревожни факти като проблем.

 

Зам.-говорителят на германското правителство Волфганг Бушнер също използва платформата, за да изрази "лично мнение", което определя таи постъпка като "недопустима". Бушнер  се закани, че ако това продължи, ще напусне платформата. Той припомни, че както той, така и германското правителство имат профили и в социалната мрежа "Мастодонт". 

 

Сред замразените вчера профили са тези на американските журналисти Райън Мак от в-к "Ню Йорк таймс", Дрю Харуел от в-к "Вашингтон пост" и Дони О' Съливан от Си Ен Ен. Повечето от тях написаха коментари, след като в сряда Туитър блокира профил, който следеше в реално време пътуванията на личния самолет на Илон Мъск.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2772 |08.09.2022 Продават „Вера Су“ на търг, стартова цена – близо половин милион долара . 0| 3279 |08.06.2022 Лавров в Анкара. Ще уговаря далавера как Русия да продаде откраднато украинско зърно . 0| 3496 |04.05.2022 Мика Зайкова: Доставките на газ ми миришат на далавера . 0| 3199 |29.04.2022 Журналистката от Свободна Европа Вера Гирич е убита в ударен от руска ракета блок в Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads