Реклама / Ads
5| 5529 |19.03.2020 НОВИНИ

Зам.-шеф на Държавния резерв: Те решават, а ние изпълняваме

.
Асен Асенов
Когато наближи да изтича срока на съхранение, което е различно от срока на годност, материалите са предлагат на МС или на Съвета за военновременните запаси. Това са хората, които решават кое кога да се освободи от резерва. Те вземат важните решения. За нас надолу нещата стават много лесни, защото те решават, а ние изпълняваме.
 

Това заяви в предаването "Лице в лице" по бТВ зам.-председателя на ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" Асен Асенов. По думите в този съвет участват двама заместник министри – на вътрешните работи и на отбраната, зам.-председател на ДАНС, председателят на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, зам.-министрите на здравеопазването, транспорта, икономиката и земеделието.

 

В отговор на въпрс защо се продават апарати за обдишване, за белодробна вентилация и респиратори, нужни в сегашната извънредна ситуация, Асенов изрази надежда повече да не бъде питан за това, но все пак отговори: "Държавата от тези вид апарат няма нужда. Те са от преди 40-50 години. Продават се от края на 90-те години, "без възстановяване". Ние ги продаваме по обявения от закона начин. До момента не е продаден нито един апарат.

 

Припомняме, че разкритията за продажбата на тези апарати и в моменат направи Фрог Нюз.

 

Асенов бе категоричен, че какво има в резерва е класифицирана информация и не може да бъде коментирана информация за това публично.

 

На въпрос защо в резерва има толкова стари апарати и има ли годни такива, Асенов повтори, че визираните апарит се продават от 90-та година и към тази година те са били актуални.

 

Запитан дали има други стари стоки, Асенов отговори, че имат огромни номенклатури. По думите му наличностите в резерва са напълно актуални. "В рамките на своя бюджет Агенцията прави всичко необходимост.", поясни зам.-председателят на Агенцията.

"Не мога да влизам в детайли, но имаме всичко необходимо, за да реагираме на криза, не само на вирусна такава.", заяви още той.

 

По думите му, след въвеждането на извънредно положение в страната няма освободени стоки от Държавния резерв. Не са постъпвали заявки, не са ни искали. Получихме искане само за спирт и такъв бе отпуснат. Процедурата е да се пусне на стоковите борси. По този начин със спирт са се снабдили Инфекциозна болница, летището, частни фирми, поясин още Асенов.

 

Той обяви, че се подготвят законови изменения, които да позволят по още по-бърз начин от сега да се отпуска за реализация спирт.

 

"Всичко, което е необходимо за реакция в която и да е криза е налично и можем да излезем и да се справим с положението.", каза още администраторът.

 

"Резервът се запълва само по Закона за обществените поръчки.", поясни в края на разговора Асенов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4119 |18.03.2020 Нинова иска да се отвори държавния резерв по време на извънредното положение . 2| 4799 |05.03.2020 НСО е с нов зам.-шеф . 4| 8863 |18.02.2020 Зам.-шеф на спецпрокуратурата става В. Маджарова, отказала да разследва Гешев . 20| 6376 |07.02.2020 Държавният секретар на САЩ за Миталов: Участвал е в сериозна корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads