Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
2| 3139 |04.02.2020

Замърсиха Марица при Пазарджик и Пловдив с нефтопродукти

.
РИОСВ – Пазарджик, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ - Пловдив (БДИБР) и Регионална лаборатория – Пазарджик към ИАОС проверяват замърсяване на река Марица с нефтопродукти, съобщиха от пресцентъра на Басейнова дирекция.

Контролните органи на екоминистерството са установили инцидентно изпускане на нефтопродукти от завод „Каучук“ АД в отпадъчните води на предприятието. Директорът незабавно е спрял производствения процес, с което е преустановено последващо замърсяване. Оказало се, че в завода има производствена авария в цех "Транспортна лента" от спукана тръба на хидравлична преса и е преустановена дейността му.
 

Взети са проби от реките Пишманка и Марица за нефтопродукти и полициклични ароматни въглеводороди. Установен е филм от нефтопродукти по течението и на двете реки, както и при мостовете на Марица при село Огняново и Стамболийски. Втори екип от експерти от Регионална лаборатория - Пловдив извършва мониторинг на Марица в участъка от Пловдив до Стамболийски за установяване разпространението на замърсяването с нефтопродукти. След приключване на проверките Басейнова дирекция ще публикува допълнителна информация за резултатите.

 

„Каучук“ АД писмено уведоми РИОСВ-Пазарджик за причините и предприетите действия. Преди възобновяване на производствения процес РИОСВ ще извърши контролно пробонабиране от отпадъчните  води на предприятието.

 

Веднага след получения сигнал от Басейнова дирекция областният управител на Пловдив Дани Каназирева разпореди да бъдат предприети спешни мерки за ограничаване на разлива и недопускането му по течението на река Марица. На място в момента са екипи на областта и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, които ще се опитат да сложат боново съоръжение във водите на река Марица в града, в района на моста на Адата, за да бъдат уловени нефтопродуктите.
 

„Ако се наложи екипите ще работят денонощно, но ще бъдат предприети всички необходими мерки, за да не се допусне разпространение на замърсяването по Марица. В непрекъсната връзка сме с Басейнова дирекция и Гражданска защита, всички действия се координират, заяви областният управител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Парламентът задължи правителството да оздрави ”ТЕЦ Марица Изток 2” 3| 3447 |31.01.2020 . Евдокия Манева: Рибата в Марица е умряла от пестициди, а не от пластмаса 1| 3889 |29.01.2020 . Замърсяването на р.Марица не е опасно за Пловдив, но мъртва риба изплува и в р. Чая 2| 3296 |26.01.2020 . Полиетиленови отпадъци отровили рибата в Марица 4| 3533 |26.01.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ