Реклама / Ads
39| 59448 |18.09.2021 ГЛАСЪТ

Каква е ролята на Борисов в световния скандал с Кристалина Георгиева и Саудитска Арабия?

.
Бойко и Кристалина... Източник: Пловдив прес
Ще разследва ли някой договорките на бившия български премиер Бойко Борисов с хора от управленския елит на Саудитска Арабия? След разкритията как Световната банка е манипулирала Доклада за правене на бизнес в полза на Китай и Саудитска Арабия с помощта на Джим Йонг Ким, тогавашен президент на Световната банка, и Кристалина Георгиева, тогавашен изпълнителен директор, която сега оглавява МВФ се натрапват някои въпроси за шумните визити на Борисов в Саудитска Арабия през същия период.
 

На 30 ноември 2017 г. българският министър-председател играе танц със саби в Рияд. Събитието се предава на живо в мрежата от вездесъщата сътрудничка на Борисов Севда Арнаудова, известна като Севи.

Вие сте много по-добър от Тръмп, като истински воин сте, обърнал се към Борисов престолонаследникът на Кралство Саудитска Арабия принц Султан бин Сауд, угоднически пише в-к „24 часа“.

 

Член на българската делегация е и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който произведе Борисов от охранител и пожарникар в главен секретар на МВР и му тури генералски пагони.

 

При завръщането си в София след епичната визита Борисов заявява, че отношенията ни със Саудитска Арабия са изключително важни. Защо? – не каза.

 

Забележете: Борисов се срещнал и с краля Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд, с когото обсъдили задълбочаване на сътрудничеството в някои области и откриване на посолство на България в Рияд. Такова е открито през 2018 г., а за посланик е назначен Димитър Абаджиев, считан за особено близък до Борисов. Абаджиев е бил активист в СДС, ДСБ и партията на Яни Янев РЗС. При първото правителство на ГЕРБ Борисов го назначава за представител на България в газовия проект „Набуко“, който впоследствие е спрян. Изпратен отново от Борисов в Рияд, много преди да му изтече мандата като посланик в Словения…

 

През 2020 г. Борисов заявява при второто си посещение в Саудитска Арабия: Летим с първите мъже на Саудитска Арабия. Така се разсейва лъжата, че зад фирмата, която строи Балкански поток, стои Русия! 

 

Не след дълго става ясно, че българската държава осигурява почти 3 млрд. лева, с които плаща за построяването на газопровод, по който руската компания "Газпром" ще изнася руски газ за Европа. И докато тези ползи за Русия са явни, то българската страна „участва“ с предоставяне на трасе и наливане на 3 милиарда в полза на Москва. Оказва се също, че основният изпълнител на строителството, саудитската компания "Аркад", се ръководи от руски граждани, които са наели за подизпълнители руски фирми. Тръбите също са произведени в Русия, а много от работниците по трасето се оказаха руски граждани.

 

Без да навлизаме в детайли, става ясно, че танците със саби и панeгириците за дружбата ни със Саудитска Арабия имат основание и скрит смисъл.

 

Цикълът от срещи и събития съвпадат с периода през който са събирани данни и е готвен Доклада за условията за правене на бизнес, в който Саудитска Арабия е поставена след действия на Симеон Дянков и Кристалина Георгиева пред Йордания, а Азърбайджан пада на по-ниско ниво. Това са скандали в световен мащаб и ролята на Борисов чрез отношенията му с Дянков и Георгиева тепърва ще се разнищва.

Спомнете си онова: Снощи ми се обади Кристалина Георгиева, след като беше чула за суапа с ЕЦБ. И вика: Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш. Спокоен! Милиарди евра имаш, вързал си се за... Викам: Криси, Христос Воскресе, и ти да си жива и здрава! Добра работа свършихме! Датата е 23.04.2020 г.

 

Оттогава се говори и за евентуалната кандидатура на Георгиева за президент на България. Особено горещо я препоръчва Росен Плевнелиев, за когото е известно, че не прави нищо без да има одобрението на Борисов.

 

Бродят слухове във високопоставени кръгове и за други договорки на Борисов в Рияд, свързани със скрити банкови сметки, в които се държат много, много милиони, но и това ще стане ясно в скоро време…

 

В политическите игри и интриги няма случайности. И в този грандиозен скандал ще излязат тепърва разкрития, които ще допълнят портрета на управлението на Борисов и ГЕРБ.

Да не забравяме, че Симеон Дянков бе член на Надзорния съвет на руската Вношторгбанк, считана за особено близка до президента Владимир Путин. Сам напуска високоплатената длъжност, когато САЩ налагат санкции срещу въпросната банкова институция...

 

Фрог нюз

 

П.П. За повече яснота: търговските отношения между РБългария и Кралство Саудитска Арабия между 2011 - 2020 г. се измерват със стойност между 60 и 110 млн долара - пренебрежимо малко. Забележете: от Рияд внасяме отпадъци и остатъци от мед, полимери на етилена в първични форми и малко... сладолед.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 182570 |08.09.2021 Вътрешен преврат сваля Борисов както Тодор Живков, трима искат шефския стол в ГЕРБ . 32| 25422 |06.09.2021 Гьонсуратлък е, когато Дон Борисовионе нарича други мафиоти . 28| 28767 |02.09.2021 2 септември година по-късно: Борисов, мафия, кръв /видео/ . 38| 65536 |24.08.2021 Президент или затворник - двата пътя на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads