Реклама / Ads
0| 4903 |25.04.2008 НОВИНИ

На запад: грамотни сексуално; у нас - безхаберие

.
В целия свят има тенденция за по-късно започване на полов живот и ограмотяване на подрастващите в училище, у нас - няма здравно и сексуално образование, но изобилства от ранни бременности.
 

Тенденцията за по-ранно започване на полов живот, която се наблюдава от няколко десетилетия в целия свят, през последните години започна да се забавя, оповести за Агенция “Фокус” сексологът и психотерапевт доц. д-р Румен Бостанджиев. Причините, предизвикващи това забавяне, включвали акселерацията в индустриалните страни и промяната на нравите, свързана с либерализиране на сексуалните отношения. В някои страни като Холандия младежите започвали сексуален живот значително по-рано, отколкото в България, но благодарение на системното сексуално образование там негативните явления като нежелана бременност, насилие и венерически болести били в пъти по-малко разпространени.

Ранната бременност у нас била етнически феномен, при това в повечето случаи планирана и очаквана в контекста на предмодерните културни нагласи в ромската общност. Този тип репродуктивно поведение бил свързан с възпроизвеждане на неграмотността и мизерията и имал директен принос за самоизолирането на тази етническа група от културното развитие и интеграция. Неадекватната социална политика в България в момента стимулирала раждането на деца от деца и превръщала това безотговорно поведение във възможност за придобиване на доходи, независимо, че преобладаващата част от родените по този начин деца се оставяли в социални домове. Според Румен Бостанджиев и сред гинеколозите все още съществувало разбиране за предимствата на ранното майчинство, при което се акцентирало единствено на биологични аргументи и се пренебрегвали социално-психологичните фактори, свързани с възможността семейството да предостави оптимални условия за развитието и възпитанието на детето.

Бостанджиев обясни, че по-важно е не кога младите хора започват сексуалната си активност, а дали са подготвени да бъдат отговорни в сексуалното си поведение. В страни като Англия с дългогодишна традиция в сексуалното образование и въвеждането на специални програми в училище е довело до покачване на възрастта на първите сексуални контакти главно поради ограничаване на контактите, извършвани под външен натиск или под влияние на алкохол и наркотици.Навсякъде в съвременните общества системната сексуална култура се създавала чрез специализирани образователни програми в училище и целенасочена активност в средствата за масова информация. За съжаление у нас от години усилията за въвеждане на системно здравно и сексуално образование в училище буксували в различни пилотни опити, поради което компетентността на подрастващите у нас в тази важна област на живота била силно дефицитна. Сред младите се наблюдавала липса на системно, научно обосновано и нравствено издържано образование в областта на междуличностните отношения. Това незнание било и причина за различните конфликти и неблагополучия в личните отношения и се отразявало крайно негативно върху способността за изграждане на пълноценни семейни отношения и успешно възпитание на бъдещите поколения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5086 |25.04.2008 Михаил Миков - амбицираният министър за кратко да направи много . 2| 4691 |25.04.2008 E. Желев ще иска още пари за здравеопазването . 0| 5029 |25.04.2008 Сплашват с бомба човек на Очите . 8| 7417 |24.04.2008 НДСВ се разсмърдя от кухненски интриги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads