Реклама / Ads
0| 72650 |27.04.2022 НОВИНИ

Западни медии: Путин тества новото си оръжие срещу България, Германия да мисли

.
Сред водещите новини за френските медии днес е обявената снощи новина, че руският газов гигант ”Газпром” спира газовите доставки за Полша и за България. Газът е новото оръжие на Путин, с което манипулира света, смятат френски журналисти. Най-слабата и нестабилна членка на ЕС и НАТО България е подходящо място Путин да тества новото си оръжие. Дестабилизацията на страната би била чудесен успех за него, тъй като ще покаже на Германия какво я чака.
 

Двете страни членки на НАТО и на ЕС казват обаче, че са готови да получат липсващия им газ от други източници, пише в. "Фигаро" и цитира официалните изявления, направени снощи от полски и български представители. Във връзка с България изданието припомня, че „тази балканска страна“ е зависима над 90 процента от руския газ.


Новината за спирането на доставките на газ за Полша и България идва, след като руският президент Владимир Путин поиска от страните, сметнати за неприятелски, да плащат доставките на газ в рубли по нова система, припомня "Монд".

 

Съобщавайки за прекратяването от "Газпром" на доставките на газ за България от днес, френската медия "Франс 24" припомня, че то последва отказа на България да приеме новите изисквания на руския доставчик. Никакви ограничения в потреблението на газ не са предвидени в страната, въпреки че "Газпром" осигурява 90 процента от нейните нужди от газ, предаде БТА.

 

Френската телевизия Бе Еф Ем Те Ве включва темата със спирането на доставките за Полша и България в информация за срещата във военната база Рамщайн в Германия вчера, на която съюзници обмисляха как да се помогне на Украйна. САЩ са готови да помогнат на Украйна да спечели и да се укрепи в дългосрочен план, заяви вчера американският министър на отбраната Лойд Остин по време на срещата с колегите си от съюзнически страни, състояла се в Германия, като това изказване дойде в момент, в който Москва изглежда решена да използва оръжието на газовите си доставки, коментира медията.

 

Франс прес припомня, че след въвеждането на санкции срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна Кремъл предупреди страните от ЕС, че техните газови доставки ще бъдат прекъснати, ако те не плащат в рубли от руски сметки. Москва обаче поясни, че цената на природния газ остава формулирана във валутата в текущите договори, което означава в повечето случай в евро или в долари, и че клиентите ще трябва да извършат проста операция по обмен в Русия. Вчера българското правителство каза, че изцяло е изпълнило задълженията си и че е извършило всички поискани плащания в рамките на договора своевременно и разкритикува новата процедура по плащане в два етапа, предложена от руската страна, като каза, че тя не съответства на съществуващия договор до края на годината и крие значителни рискове за българската страна, по-специално този да се извършат плащания, без да има никакви доставки на газ от руската страна, отбелязва Франс прес.

 

"Газпром" ще затвори кранчетата. Руската група ще прекъсне от днес газовите си доставки за Полша и за България. Решението бе взето, след като двете страни отказаха да платят на Москва в рубли, посочва френската медия "Франс енфо". Тя определя решението на руския енергиен гигант като "едно силно и обезпокояващо решение за останалата Европа", което идва ден след като шефът на руската дипломация Сергей Лавров спомена за реална опасност от Трета световна война.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3540 |26.04.2022 Путин: Русия не се отказва от преговорите с Украйна . 0| 3988 |26.04.2022 Любомир Аламанов към псевдопатриотите: Защо путинистите искат да живеят на Запад, а не в Нвосибирск?! . 0| 3460 |26.04.2022 Путин даде орден на братовчеда на Рамазан Кадиров . 0| 3114 |26.04.2022 Ердоган отново предложи на Путин да организира среща със Зеленски в Истанбул

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads