Реклама / Ads
0| 3118 |01.04.2022 НОВИНИ

Руски газ все още тече към Европа, въпреки крайния срок на Путин

.
Руски газ все още тече към Европа, въпреки крайния крок, който постави президента Владимир Путин. Според заявката доставките на синьо гориво трябваше да спрат, освен ако клиентите не започнат да плащат в рубли - най-силната заплаха на Москва, дошла като ответна реакции на санкциите на Запада заради инвазията в Украйна.
 

Санкциите срещу Кремъл целяха да отрежат Русия от голяма част от световната търговия, но бяха направени някои изключения по отношение на петрола и газа. Въпреки това има сериозни заявки Европа да се откъсне от хватката на руската нергийна зависимост и да потърси алтернативни източници за доставки на газ. 

 

На фона на всичко това руският президент Владимир Пути подписа заповед, с която определи 1-ви април - петък, за краен срок, след който клиентите в лицето на неприятелските за Русия държави ще трябва да започнат да купуват газ в рубли. При отказ доставките ще бъдат прекратени. Опита за извиване на ръце бе отхвърлен от западните държави и стъпиха върху подписаните и все още действащи договори с руския енергиен гигант "Газпром", според който плащанията са в долари и евро. Германия, най-големият купувач, нарече това "изнудване" и предупреди тази седмица за потенциално извънредно положение, ако доставките бъдат ограничени.

 

Днес обаче нямаше признаци за незабавно прекъсване на газовите доставки. Потоците останаха стабилни през два от трите основни газопровода, които доставят руски газ в Европа - Северен поток 1 през Балтийско море и в Словакия през Украйна.

 

Потоците през другия основен маршрут, газопровода Ямал-Европа над Беларус, бяха в обратна посока, сега доставяйки газ от Германия до Полша, но това се случва от време на време и не означава непременно нова политика, пишат от агенция “Ройтерс”. 

 

Източник на информационната агенция заяви, че някои договори включват доставка на газ преди плащанията, което предполага, че крановете може да не бъдат изключени веднага.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3096 |01.04.2022 Шефът на ДАНС: Уличените в шпионаж вече са отстранени. Ще има още руски дипломати, обявени за нежелани у нас . 0| 3164 |01.04.2022 Столтенберг: Руските сили се прегрупират и се подготвят за атака . 0| 3099 |01.04.2022 Киев: Руските сили блокират автобуси, напускащи Мариупол . 0| 3553 |31.03.2022 САЩ със санкции към руски производител на технологични чипове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads