Реклама / Ads
0| 2916 |12.05.2022 НОВИНИ

Русия налага санкции на подразделения на ”Газпром” в Европа

.
Русия налага санкции на собственика на полската част от газопровода "Ямал", който пренася руски газ за Европа. Санкционирано е и бившето немско подразделение на руския газов гигант, чиито дъщерни дружества обслужват потреблението на газ в Европа, съобщават от агенция "Ройтерс".
 

Списъкът със санкционираните е наличен на страницата на руското правителство и бе оповестен днес. В него влизат страните, които са наложили санкции на Кремъл в отговор на инвазията на Русия в Украйна. Тоест - по-голямата част от държавите в Европейския съюз. 

 

Последиците за доставките на газ за Европа, която купува повече от една трета от своя газ от Русия не са ясни. Газовите потоци на изток продължават по газопровода Ямал-Европа от Германия до Полша, както показват данните на оператора на газопровода "Gascade". 

 

Цените на енергията се повишиха в сряда на фона на решението, което Брюксел трябва да вземе по въпроса с налагането на ембарго върху руския петрол. Търговските фирми са готови да намалят дейността си с Русия, когато по-строгите правила на ЕС за продажбите на руски петрол влязат в сила на 15 май.

 

Руският президент Владимир Путин постанови на 3 май, че никое руско образувание няма да има право да сключва сделки с лицата в списъка със санкции или дори да изпълнява задълженията си по съществуващите сделки. Документът изрично забранява износа на продукти и суровини на лица и субекти, попадащи в списъка. Руската агенция Интерфакс съобщи, че те включват полския собственик на газопровода EuroPol Gaz, Gazprom Germania и 29 дъщерни дружества на Gazprom Germania в Швейцария, Унгария, Великобритания, Франция, България, региона на Бенелюкс, Съединените щати, Швейцария, Румъния и Сингапур.

 

"Газпром" се отказа от собствеността си в "Газпром Германия" и на практика принуди германския регулатор на енергийната мрежа да поеме контрола върху операциите там. Те включват най-голямото съоръжение за съхранение на газ в Германия в Реден в Долна Саксония, с капацитет от 4 милиарда кубически метра. Доставката на газ в момента е гарантирана и се проверява непрекъснато, съобщиха от министерството.

 

Gaz-System, операторът на полския участък от газопровода Ямал-Европа не даде коментар за "Ройтерс". EuroPol Gaz, съвместна собственост на Газпром и най-голямата газова компания в Полша - PGNiG и която печели транзитни такси за руския газ, преминаващ през Полша, също не даде коментар.

 

Wingas, дъщерно дружество на Gazprom Germania и един от най-големите търговци на газ в Германия, заяви след поглъщането от германския регулатор, че ще продължи да работи при променените параметри.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3298 |12.05.2022 Германският концерн „Siemens“ се маха от Русия заради войната . 0| 5656 |12.05.2022 The New York Times: Някога най-добри приятели... България зае позиция срещу Русия . 0| 2919 |12.05.2022 Фон дер Лайен: Русия е най-пряката заплаха за световния ред . 0| 3251 |11.05.2022 Сергей Лавров: Русия не иска война в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads