Реклама / Ads
0| 3490 |04.12.2023 НОВИНИ

"Заплаха за международната търговия". Редица търговски кораби са нападнати в Червено море

.
Кадри от отвличането от хутите на кораба "Galaxy Leader" с двама българи на борда
Три търговски кораба са били атакувани в международни води в южната част на Червено море, съобщиха военните на САЩ в неделя, докато йеменските хути заявиха, че са извършили нападения с дрон и ракети срещу два израелски кораба в района, предаде "Ройтерс".
 

Според Централното командване на САЩ американският разрушител "Карни" се е отзовал на сигнали за бедствие и е оказал помощ след изстрелването на ракети и дронове от контролираната от хутите територия.

 

Йеменските хути заявиха, че военноморските им сили са атакували два израелски кораба - Unity Explorer и Number 9, с въоръжен дрон и морска ракета. Говорител на военните на групировката заяви, че двата кораба са били атакувани, след като са пренебрегнали отправените им предупреждения, без да уточнява какво са били предупреждавани корабите. 

 

В излъчено изявление говорителят заяви, че атаките са в отговор на исканията на йеменския народ и призивите на ислямските държави да застанат на страната на палестинския народ.

 

Американските военни заявиха, че "Карни" е свалил три безпилотни самолета, докато е помагал на търговските кораби. Не е ясно дали военният кораб е бил цел.

 

САЩ заяви, че нападенията представляват заплаха за международната търговия.

 

"Имаме всички основания да смятаме, че тези атаки, макар и предприети от хутите в Йемен, са напълно подпомогнати от Иран", се казва в изявлението на америанците.

 

"Съединените щати ще обмислят всички подходящи ответни мерки в пълна координация със своите международни съюзници и партньори", се казва още в него.


Израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари заяви, че двата кораба нямат връзка с Израел.


"Единият кораб е значително повреден и е в бедствено положение и очевидно има опасност да потъне, а другият кораб е леко повреден", каза Хагари пред репортери в Тел Авив.


Съобщеният инцидент следва поредица от нападения във водите на Близкия изток, откакто на 7 октомври избухна война между Израел и палестинската войнствена групировка Хамас.


Свързан с Израел товарен кораб беше превзет през ноември от хутите, съюзници на Иран. В екипажа на кораба се установи, че има двама българи. Групировката, която контролира по-голямата част от крайбрежието на Червено море в Йемен, преди това е изстрелвала балистични ракети и въоръжени безпилотни самолети по Израел и се закани да атакува още израелски кораби.


Регистрираният под флага на Бахамските острови кораб за насипни товари Unity Explorer е собственост на Unity Explorer Ltd и се управлява от базираната в Лондон Dao Shipping Ltd, сочат данните на LSEG. Корабът е трябвало да пристигне в Сингапур на 15 декември.

 

Number 9, който се насочвал към пристанище Суец, е контейнеровоз, плаващ под панамски флаг, собственост на Number 9 Shipping Ltd и управляван от Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), базиран в Нюкасъл ъпон Тайн, Обединеното кралство, сочат данните.

 

В изявление за "Ройтерс" BSM заяви, че Number 9 в момента плава и няма съобщения за наранявания или замърсяване след инцидента. Плавателният съд е бил ударен от снаряд, докато е преминавал през пролива Баб ал-Мандаб, заявиха от компанията.

 

Собствениците и управителите на Unity Explorer не бяха открити веднага за коментар.

 

Според Централното командване на САЩ Unity Explorer е получил леки повреди, а Number 9 също съобщава за повреди.

 

Британската компания за морска сигурност Ambrey и източници заявиха по-рано, че кораб за насипни товари и контейнеровоз са били ударени от поне два дрона, докато са плавали в Червено море.

 

Ambrey съобщи, че контейнеровозът е претърпял щети от атака с дрон на около 63 мили (101 км) северозападно от северното йеменско пристанище Ходейда.

 

Британската агенция за морски търговски операции (UKMTO) заяви, че е получила съобщения за нападение с дрон в пролива Баб ал-Мандаб в Червено море.

 

Миналата седмица военен кораб на Военноморските сили на САЩ се отзова на сигнал за бедствие от управляван от Израел търговски танкер в Аденския залив, след като той беше завзет от въоръжени лица.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4066 |04.12.2023 ISW: Украинската противовъздушна отбрана плаши руснаците . 0| 3469 |04.12.2023 Израел даде ясна индикация за старт на сухопътната офанзива . 7| 3487 |04.12.2023 Започват да ни връчват актове и фишове и на граничните пунктове . 2| 3662 |04.12.2023 Министър Попов: През последните 25 години живяхме в отрицание на реалността за въглищните централи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads